Конгрес 2018

bgsaints-logo03ПЕТИЯТ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТЦИ

ще се състои в Боженци на 28-29 юли 2018 г. Подробности ще бъдат предоставени своевременно.


ЧЕТВЪРТИЯТ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТЦИ: БОЖЕНЦИ 2017

Четвъртият конгрес на БГ Светците се състоя на 29-30 юли в Боженци.

Този път Двата щрауса бяха ангажирани и заседанията се състояха в друга къща, но с още по-голям интензитет.

Специален гост на мероприятието бе англичанинът Джон със своята съпруга. Българските Светци продължават да увеличават и сплотяват своята общност.


ХРОНИКА НА ТРЕТИЯ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТЦИ: БОЖЕНЦИ 2016

На 30 и 31 юли 2016 г. се състоя Третата национална среща на Българските Светци. По традиция последната събота на месец юли събра феновете в семейния хотел „Двата щрауса“ в Боженци, като броят на тазгодишните делегати бе равен на миналогодишния:

♠ Присъстваха 13 делегати от общо 7 града в страната (Габрово, София, Русе, Видин, Търговище, Хасково и Ямбол).

♠ Делегатите бяха съвсем по вазовски – от различен пол, възраст и занятье, но изцяло вдадени в едно предприятье: ФК Саутхямптън. Макар да бе изгледала всички мачове от изтеклия сезон, представителката на красивата половина от човечеството Мария скромно определи себе си като симпатизант. Най-младият участник в Конгреса бе шестгодишният Мартин от Русе – с ясно декларирана воля да обедини младежкото ядро около себе си.

♠ Специални благодарности заслужават всички фенове, уважили събитието, и по-специално:

 • Юлиян и Мария като неподражаеми домакини, без които събитието не можеше да бъде същото;
 • Красимир като измъкнал се от професионалните си задължения по границата в името на Сотон-идеята;
 • Ярослав за жеста му да се включи в срещата въпреки нощната смяна, която му предстоеше;
 • Христо като пропътувал най-дългото разстояние;
 • присъствалите на всички три конгреса до момента – т. нар. бащи-основателиХристо и Юлиян (още веднъж), Иван, Стефан и Камен;
 • Валентин като довел не само себе си, но и Мартин в качеството му на глас на младите Светци;
 • Ивайло Дойчев за усилията по декорирането на Двата щрауса със саутхямптънски реквизити;
 • Илия за подаръка към общността – плакат на Светците от последния сезон, който украси фасадата на възрожденската къща;
 • Ивайло Дончев за издържания кръстосан огън, на който бе подложен от всички делегати по най-парливите въпроси от настоящето, бъдещето и най-близкото минало на Клуба.

♠ Качеството и емоционалните измерения на срещата няма да бъдат описвани – те могат само да се почувстват от присъствалите. Заради това минавам направо към хроника и излагане на РЕШЕНИЯТА на Третия конгрес:

 • Всички заседания преминаха при стриктно спазване на Правилника за провеждане на мероприятието. Клаузата Да се върнем на темата бе използвана едва 3 пъти и винаги на място.
 • Делегатите демонстрираха високата си лична и отборна култура във всички направления на конгресменството.
 • Консенсусни положения бяха постигнати по следните точки: на Клод Пюел трябва да му се даде шанс; имаме нужда от вратар; трябва да се използва по-активно наличното в академията.
 • Празничен акцент внесе и страхотният случай, забелязан от Христо и уличаващ като главни виновници двама рожденици – Юлиян и Иван. Тортата казва всичко сама по себе си.

РЕШЕНИЯ на Третия конгрес на Българските Светци ‘2016:

Двата щрауса в Боженци е и си остава щабквартира на Българските Светци за неопределено бъдеще.

♠ На Четвъртия конгрес ще бъдат открити младежко ядро (Детска секция) и дамски клуб. Подготовката на следващия конгрес ще включи по-ранна заявка за семейно присъствие и участие на делегатите.

♠ Играта на БГ Светците остава с непроменен регламент за следващата кампания.

♠ Националните срещи в Боженци са отворени и към чуждестранни Светци – фенове, симпатизанти и бивши и настоящи функционери на ФК Саутхямптън.

♠ След обявяването на съперниците ни в Лига Европа ще се положат усилия за общностно посещение на най-изгодното гостуване на отбора.

♠ Четвъртата национална среща на Българските Светци ще се проведе по традиция в последната събота на месец юли, т.е. на 29 и 30 юли 2017 г.

DSC_1997

DSC_2016

DSC_2026

DSC_1956


ХРОНИКА НА ВТОРИЯ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТЦИ: БОЖЕНЦИ 2015

На 25 и 26 юли 2015 г. се проведе Втората национална среща на българските привърженици на ФК Саутхямптън. На официалните заседания присъстваха: 13 фена от общо 8 селища в страната (Габрово, София, Русе, Хасково, Видин, Сливен, Търговище, Ямбол). При това кворумът включваше и една дама, а най-многобройната делегация бе от София (3), дублираща бройката на домакините от Боженци/Габрово. Възрастовата амплитуда бе 40 години – най-младият делегат бе на 29 г., а най-възрастният – на 69 г.

DSC_8273DSC_8254DSC_8164DSC_8169DSC_8272DSC_8220DSC_8183


ХРОНИКА НА ПЪРВИЯ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТЦИ: БОЖЕНЦИ 2014

На 26 и 27 юли 2014 г. се състоя първата Национална среща на българските поддръжници на ФК Саутхямптън. По ексклузивна покана на братята Юлиян и Радослав Пеневи събитието (наричано по-долу и не без основание Конгреса) се осъществи в тяхната къща за гости Двата щрауса в Боженци.

Разположението на Двата щрауса в сърцето на България съдържа ясна символика – да се обединят феновете от всички краища на страната. Въпреки обективните пречки, възпрепятствали част от конгресмените да хванат Балкана, обединението на общността бе факт, а крехкият кворум бе постигнат малко след 16.00 ч. българско време.

kongress01a

Щабквартирата на БГ Светците има 250-годишна история.

Наред с домакините братя Пеневи (лице на сотонското балканджийско гостоприемство), делегати бяха (по ред на пристигане) Камен Рикев (представляващ Севера и по заместване София), Христо Петров (Запада, със седалище във Видин), Иван Попов (Юг – централа Хасково) и Стефан Великов (Североизток, морски и отвъдморски територии – щаб в Търговище). Младежката организация бе представлявана от седемгодишния Иван Пенев (Ванко: *за всички НПО-та и правоохранителни органи се съобщава, че младежкото звено приключи заседанието си преди 17.00 ч. при спазване на всички предписания, в това число без употреба на непозволени вещества за лица под 18 години).

Без време за процедурни пречки, конгресмените пристъпиха към изпълнение на отговорностите си с нестихваща сърдечност. Още в началото Камен сподели за bulgariansaints, че за част от групата срещата представлява културен шок – да видиш на живо, пипнеш и говориш на роден език със същества от същия вид. Оттук произтече и първото важно решение на Конгреса: БГ светецът не е сам в космоса. Ползата от това бе доказана малко по-късно от Юлиян с аргументацията, че уникалността на тази депутатска трапеза се състои в щастието да не се обяснява какво означава Шнайдерлин, кой е Рики Ламбърт и дали Льо Тисие е марка козметика.

kongress02a

Сотонският характер на мероприятието бе видим отдалеч – ама казвам отдалеч!

Първият тост бе вдигнат от домакина Юлиян Пенев, един от доайените на сотонското фенство на Балканите. По време на уводните разисквания блесна истината, че фенството от 80-те години на миналия век е било качествено различно от това през следващото десетилетие. Вестниците Народен спорт, Спорт тото и в по-малка степен Старт са били неделима част от иначе оскъдните източници за образование на българските сотонци.

Зората на капитализма в страната променя ситуацията, като печатните медии се изместват от BBC World Service и Sky Sports (по свидетелства на Иван и Камен). През цялото това време обаче държавният спортен тотализатор, а от 90-те и новите букмейкъри остават стабилен фактор за разпознаваемостта на името Саутхямптън по света и у нас. Носталгичен елемент внасят и старите снимки на отбора (в-к Старт), които до днес висят в частните покои на част от честните Светци (Стефан).

kongress05

Уводни дебати на открито.

Второто заседание бе открито след отмирането на последната надежда за дочакване на делегати от София. С тост и много добри думи бяха споменати Ясен Фингаров, Ивайло Дончев и Илиян Стефовски, както и Петър Яков от Петрич, които по уважителни обстоятелства не успяха да хванат хайдушката сотонска пътека. Резюмиращите изказвания съдържаха пълна убеденост, че този малшанс трябва да бъде коригиран на следващата среща.

По-нататък заседанието открои сотон-планирането за растеж на общността. Различни изчисления и данни от няколко изследователски института доведоха до консенсуса, че на следващата Национална среща през 2015 г. броят на делегатите се очаква да бъде до 250 души, но не по-малко от 18.

Третото заседание (преди залез слънце) се концентрира върху дейността на бъдещите конгреси. Предвидено бе създаването на Женско ядро (NB: само с представителни функции), както и крепък труд върху превъзпитаването за придобиване на сотонско съзнание у подрастващите. Тук всеки конгресмен сподели широкия си личен опит, а парламентът бе разделен по въпроса трябва ли да изискваме половинката да бъде фен или е достатъчно да толерира (но безусловно и безрезервно) сотонската си половинка. Тъй като дебатът не породи съгласие, въпросът не бе подложен на гласуване.

kongress08

От думи към дела – за проблемите на сотонци в Габровско и Хасковско разговарят Юлиян и Иван.

Балканският залез бе идеалният момент за предвечерното обсъждане на най-щекотливите теми: тактиката, схемата и трансферната политика на Клуба. Камен пускаше една и съща плоча – за пълното доверие, с което трябва да се дари Бордът. Стефан и Христо изнесоха доклади на тема може ли Клубът наистина да вдигне трайно статута си. Партията на скептиците бе поддържана от Стефан, на прагматиците – от Христо, а крилото на умерените оптимисти – от Радослав. Скептицизмът на мнозинството обаче имаше чисто практически основания – опасенията от поредни изходящи трансфери (най-добре изразена от Юлиян). От висотата на Балкана обаче (и от великолепната панорама, разкриваща се пред Двата щрауса в Боженци) победи неизменната сотонска надежда.

Именно този оптимистичен дух (че какво друго?!) бе в основата на преминаването към следващата фаза на Конгреса – BBQ пленер, при който се доказа старата сотонска максима който може, го може. Сиреч обществото се раздели на разбирачи и гледачи: половината делегати се погрижиха Конгресът да не остане гладен, а другата наблюдаваше философски. Резултатът бе превъзходен и осигури нощната активност на депутатите, които без да жалят сили, преминаха към следващи неотложни теми.

kongress12

Радослав не си играе с огъня. Най-младият конгресмен имаше какво и да каже, и да покаже.

Гвоздеят на нощното заседание бе 35-годишната сотонска ракия, запечатана с восък, след чийто пъстър послевкус бяха обсъдени ритуалите преди и след гледане на мач, обичайните реакции при вкарване и допускане на гол, допустимата граница на гнева и възторга при краен резултат и др. под. Важен момент бе и уъркшопът, на който бяха демонстрирани любими джаджи, джвъчки и разпознавателни белези на БГ Светците: ключодържателят на Радослав (изработен специално за него в Германия), рингтоновете на Христо и Иван, както и изнамирането на фланелки, шалове и прочие вторични сотонски белези на домашния и чуждоземен пазар.

Най-важното постановление на Събора бе установяването на благородната традиция. По предложение на Юлиян, БГ Светците ще се събират във всяка последна събота на месец юли. Поканата на домакините бе Двата щрауса в Боженци да остане трядиционният конгресен център на общността, въпреки че национални срещи могат да се организират и на други места. Единодушно бе потвърдено също, че ежегодните конгреси в никакъв случай не пречат на неформалните и формални евентуални частни, регионални и градски други събирания на членската маса.

kongress14

Soton Morning в Боженци.

В противовес на всенародната практика, сутринта ни свари подготвени, така че оттеглилите се за кратък покой делегати изпиха сутришното си кафе под балканското слънце и след резюмиране на резултатите от Първата национална среща един по един потеглиха обратно към реалния живот. Гордостта им бе неподправена – те се оказаха бащите-основатели на сотонската конституция в България, включваща едно неписано правило: фен или симпатизант, всеки е добре дошъл в общността на Българските Светци, като с вкрачването си в червено-белите редици получава гарантирано уважение и братска ръка. Същевременно не се подложи на съмнение истината, че наред с присъствалите, общността днес се представлява в същата степен и сила и от останалите събратя, които не успяха да стигнат до Боженци (макар удовлетворението от Първия контакт от трети вид да е резервирано само за нас). С убедеността, че в България има много други горещи фенове, които тепърва ще се присъединят към идеята, стига да научат за bulgariansaints, Конгресът бе закрит в 11.30 ч. на 27 юли.


Р Е Ш Е Н И Я

на Първата национална среща на общността BGSaints

1. Факт – ако си български Светец, не си сам в Космоса. При нужда от контакт (за размножаване само по въздуха) потърси помощ на адрес Bulgariansaints.

2. Ние сме активна, неформална и неофициална организация с официални претенции. Връзките ни с ФК Саутхямптън са независими, като се основават на ВНЛ (вечна и неразделна любов) от наша страна и приятелско отношение и духовна подкрепа от Негова страна. Нямаме членски внос, не правим пари от сайта и мероприятията си, но сме 24/7 Светци и сме твърдо решени да останем такива докрай.

3. Ежегодните срещи на Общността се провеждат всяка последна събота на месец юли, като мястото и другите условия на събиранията подлежат на обсъждане. Същевременно къщата за гости Двата щрауса на Юлиян Пенев и Радослав Пенев в Боженци остава наш пръв и почетен конгресен център.

Сотонци от всички страни – обединявайте се!

kongress03a

Камен, Иван, Христо, Юлиян, Радослав, Стефан – бащите-основатели на БГ-Сотонската конституция.

kongress04a kongress06 kongress07 kongress09 kongress10 kongress11 kongress13 kongress15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kongres2

Щабквартирата на БГ Светците в сърцето на България

kongres1

„Двата щрауса“ – щрауси вече няма, но всеки сотонец ще намери тук уникално отношение и място да си излее фенската душа.

bgs-sofia-1

Отсъстващите по извинителни причини: Ивайло, Илиян и Ясен.

Реклами

6 thoughts on “Конгрес 2018

 1. Pingback: Конгресът: домакините, делегатите, отсъстващите… | bulgariansaints

 2. Само ако може да ме прекръстиш обратно от Иван на Стефан.И Северозапада го обърни към североизтока.Сотон.
  П.С.Май ракията се оказа доста силна.

 3. Камене първо искам да ти благодаря за прекрасната публикация относно срещата и хубавите снимки които си направил. Използвам възможността и да ти благодаря като цяло за времето и желанието което инвестираш в този сайт, и за това, че ни държиш винаги информирани за всяка новина свързана с нашия любим клуб.
  Искам и да благодаря на всички конгресмени които пътуваха от различни краища на държавата за да се съберем,и да осъществим тази уникална по рода си среща. Събрахме се като конгресмени, а се разделихме като приятели. Пожелавам си на следващата среща – два пъти повече хора,

  П.С. Стефане, ракията наистина беше много силна, все пак е сотонска 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s