Финансовият отчет за 2016 г.

Не само за счетоводители.

В сряда, 15 март 2017 г., бе публикуван финансовият отчет за 2016 година на St Mary’s Football Group – компанията, която по документи притежава ФК Саутхямптън. Финансовата година на клуба приключва на 30 юни 2016. Целият отчет обхваща 46 страници.

Отчетът и коментарите към него са интересни не само за професионалистите, защото издават много детайли около реалното състояние на клуба и философията на клубното ръководство.

Към това следва да отдадем дължимото уважение и на членовете на борда, които в откровен стил обобщават постиженията на любимия клуб като бизнес организация.

Официалните статистики:
Цялостната оценка на изтеклия период е позитивна, с регистрирана печалба (след данъци) от 4,9 млн £. Налице е и нарастване на нетните активи до обща стойност от 45 млн £.

Оборотът е подобрен от 113,7 млн до 124,3 млн £ в сравнение с предходния сезон. Приходите от домакинските ни срещи са се покачили с 21% в сравнение с 2014/15 г.

Стратегията на борда (или официално: на Сейнт Мерис Футбол Груп) е да поддържа конкурентен мъжки отбор, който да се бори на много фронтове. Същевременно главна политика на клуба е цялостното заздравяване на клубните позиции с особен акцент върху подобряване на финансовите приходи и инфраструктурата.

Най-сериозните инвестиции, очаквано, са направени в представителния отбор. Главният фокус тук е бил закупуването на играчи с рекордна трансферна сума (имат се предвид Буфал и Габиадини), както и формирането на ядро от титулярни играчи, които да бъдат подсигурени с дългосрочни договори (Ван Дайк, Форстър и т.н.).

Разходите за трансфери и заплати са били компенсирани от продадените футболисти, но цялостно в това перо клубът е на минус 20,1 млн  £ за финансовата година (за 2017/18 се предвижда още по-голям разход: 22,7 млн £).

Бордът гледа на отчета в положителна светлина. Затова като добър знак се отчита фактът, че дълговете на Светците не са се увеличили пропорционално на повишените харчения.

Малко повече детайли:
Подобренията на Стейпълууд са били планирани за общо 40 млн £. Бордът е особено доволен, че последните фази на ремонтните дейности няма да надскочат общата предвидена сума. Гарет Роджърс (главният финансов експерт в борда) подчертава, че вместването в планирания преди 2 години бюджет е особено важен показател за здравословната финансова и мениджърска политика в Саутхямптън.

Роджърс също така отчита огромното подобрение, което настъпва в развитието на ФК Саутхямптън след сключените сделки с партньори като Гармин, Върджин медия и Андър Армър. Според него, Светците не са от клубовете, които разчитат на големите приходи от телевизионни права, за да гласят бюджета си. Обратно – ако иска да бъде успешен, клубът трябва да максимализира останалите си приходи, които биха осигурили действителен растеж в сравнение с конкуренцията, която също получава тв-права.

Роджърс добавя, че е лесно да се сключи договор за реклама със задължението да носим логото на някоя бирена марка, фирма за бърз кредит или букмейкър върху фланелките си. И заявява: Не искаме да сме бизнес от такъв тип с множество лога на клубната фланелка. И подсказва за още по-големи амбиции: Пътешествието тепърва започва.

Няма да сме от клубовете, които обикалят света, за да печелят търговски приходи. Чарът и търговската стойност на нашия клуб са в това, което действително представляваме, нашата академия, възможността за прогрес.

Дългът:
Официалната позиция е оптимистична: дълговете на клуба са се стабилизирали и не са нараснали съответно с повишените приходи.

Въпреки това притеснения има: на първо място, Светците отчитат драстично увеличение на разходите за заплати. До юни 2016 (когато приключва одитът) те са нараснали с 4% в сравнение с предходния сезон. Очакванията за настоящия сезон са догодина да се отбележат ок. 24% нарастване в сравнение със сезон 2016/17, т.е. някъде между 15-17 млн £ в зависимост от финансовите бонуси и реализиране на клаузи по договорите.

Роджърс обаче обяснява тази тенденция: Съотношението „заплати на играчите – оборот“ за 2014/15 беше 57%. Това бе намалено до 54% заради търговския ни растеж, макар заплатите да нараснаха. Сега, когато също имаше увеличаване на заплатите, успяхме да спрем диспропорцията на заплатите и за догодина това съотношение ще слезе до 48%.

Но Роджърс пояснява цифрите: Трябва да помним, че винаги се получава измамно впечатление, защото тв-приходите остават почти същите за три поредни сезона, докато през същото време заплатите нарастват сериозно. Следователно се получават периоди от 3 години растеж на заплатите и непроменен приход от тв-права. След това приходите от излъчвания отново се покачват, така че стъпката [3-годишният цикъл] се повтаря.

Роджърс подчертава, че няма възможност да коментира конкретните цифри по договорите и заплатите на играчите заради условията за конфиденциалност, но като цяло бордът е на мнение, че дълговете на клуба действително са твърде високи, макар и управляеми.

Това е второто притеснение, което трябва да бъде адекватно разрешено. Убеждението на Роджърс (а и на целия борд) е, че не можем да продължаваме с такива дългове в съотношение с оборота ни. Не е правилно клубът да съществува със 62 млн £ дългове. Догодина ще се окажем с по-голям оборот от сегашния заради повечето пари от тв-права. Което и дава основания за намаляване на съотношението дългове – оборот.

Катарина Либхер е сред кредиторите на клуба, като според публикуваните данни тя има да получава 11 млн от Светците тази година.

Какво означава това за феновете:
Най-обичайният източник на недоволство е от „стиснат“ собственик и „некадърен“ (сиреч нехаен и некомпетентен) борд. Но в рекламата за щастливи прасета и талантлив продуцент прасетата също ги колеха, за да се превърнат в кренвирши. А при Светците ситуацията не е същата, доколкото и ръководството, и отборът трябва да бъдат доволни и продуктивни във всеки един момент.

Колко е стисната Катарина Либхер показват фактите: за периода на последните четири сезона в Премиършип Саутхямптън са инвестирали от собствени средства ок. 94 млн £. От 2013/14 насам разбивката е следната: Светците са продали играчи за 175,1 млн £ и са привлекли футболисти за 220,2 млн £. Като цяло това отваря разход от 45,2 млн £. А заплатите в същия период са достигнали общо 48,4 млн £.

След всички показатели, които не внасят нищо ново в общата картина на управлението на ФК Саутхямптън, мога да потвърдя досегашното си становище: Светците не само се наложиха в Премиършип, но и покачиха общия статут на клуба. Още по-приятното е, че клубът не планира да се държи за статуквото, а непрестанно търси начини да подобри цялостното си позициониране на пазара. Това означава повече бизнес стратегии и странични проекти, които не се отразяват пряко върху самочувствието на привържениците. Но на върха на всичко това стои представителният тим – той е фокусът и крайната цел на всички занимания на борда, на всички финансови параметри и отчетни статистики.

Висшата лига като цяло, но особено видимо Саутхямптън достигнаха до тази точка на развитие, при която един играч, избирайки между Интер, Милан, Порто, Спартак Москва и Светците, по-скоро би избрал нас заради финансовите условия (да не броим другите предимства, нито пък да се сравняваме с национални грандове като Левски, ЦСКА, Селтик, Рейнджърс, Андерлехт, Аякс, ПСВ). Само преди 10 години това бе нечувано. Истина е: Светците са част от скачените съдове на Висшата лига. Но е истина и това, че нашият борд продължава в усилията си да се превърнем в траен член на високата средна класа в Англия.

Жестоката реалност на богатите, които ще стават все по-богати, не ни лишава от поле за амбиции. Топ-6 в Англия имат несравнимо повече условия за увеличаване на разликата в приходите с останалите елитни клубове. Но нищо не пречи както миналата година изгърмяха Челси, в близкото бъдеще някой от богатата шестица да изживее рязък спад. А това ще отваря нови шансове за Светците, Лестър и който пожелаете да вирнат нос сред едрите риби. Сотон!

Advertisements

2 thoughts on “Финансовият отчет за 2016 г.

  1. Нетните активи са нарастнали не с 45 млн., а до обща стойност 45 млн. Нарастването им с размера на печалбата. Ако нарастването беше с 45 млн., Либхер щеше да иска от потенциалния купувач поне 500 млн.

  2. Благодаря за корекцията на Анонимен. Потвърждавам: „Нетните активи са нараснали до обща стойност 45 млн паунда“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s