Трима Светци – три лъва

и четвърти в резерва.

22 март 2017 (сряда) се оказа историческа дата за Светците, защото за период около 60 секунди на срещата Германия – Англия на терена англичаните бяха представени от цели трима Светци, а четвъртият остана на скамейката.

Райън Бертран записа приличен мач, преди да бъде заменен от Люк Шоу в средата на второто полувреме. Трябва обаче да се признае, че много по-активен за англичаните бе десният бек Кайл Уокър. За разлика от него, Райън, който трябваше да играе като типичен бек, вместо като ляв защитник в система с трима централни бранители, се бори интелигентно, но не впечатли с ярки изпълнения. Центриранията му не бяха на висота, а два пъти той можеше да създаде главоболия на колегите си в защита.

Нейтън Редмънд, награден за най-добър играч на миналата година в младежкия национален отбор, замени Адам Лалана в средата на втората част и се помъчи да остави най-добро впечатление. Финтовете му споряха, визията му бе на ниво, а никой не се е съмнявал и в бързината му. Трябва да се признае, обаче, че както Бертран е очевиден подгласник на Дани Роуз, така и Редмънд в близкото бъдеще може да се извиси най-много до първа резерва на действащите завидно добре Деле Али и Адам Лалана.

Джеймс Уорд-Праус влезе за последните десетина минути, записвайки своя дебют за мъжете на Англия. Той побяга, но нямаше време да се отличи с каквото и да било.

Мачът остави много надежди за англичаните, които дори когато играят добре, губят „престижно“ от традиционния си съперник Германия. Този път обаче Трите лъва наистина изненадаха с добра и ефективна игра. Не помня Англия да е изглеждала толкова настървено, като през първата част хората на Гарет Саутгейт наложиха страхотна преса. Най-впечатляваща бе стратегията при изпълнение на аут от домакините – двама англичани обезателно дебнеха на ъглите на наказателното поле.

Колкото и да бележат прогрес, Трите лъва не бележат растеж на ноктите – хубавите усилия радваха окото, но не промениха резултата. Мачът бе резервиран за емоционална раздяла с Лукаш Подолски, който вкара единственото попадение в подходящ за вечерта фамозен стил.

Гарет Саутгейт заслужава искрени поздравления за две неща: 1. смелата стратегия с преса и бързина, и най-вече 2. залагането на играчи във форма, а не на прословутата „репутация“, зад която се крият всякакви други, но не и чисто футболни съображения. Без ветерани и с много нахъсани момчета Англия показа, че има потенциал на големи форуми.

На фона на цялостното представяне на националния отбор на родината на футбола мястото на Светците в него изглежда напълно заслужено. Уорд-Праус и Редмънд могат да бъдат напълно удовлетворени от дебютите си, а възможността за налагане на млади играчи отваря вратата и за други наши продукти.

ПС: днес (четвъртък) Джош Симс получи инцидентна повиквателна за отбора на Англия U20. Светците се котират все по-добре в родината на футбола.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s