Китайският сериал продължава!

Нови епизоди – от вчера.

От вечерта на 19 април се завъртат поредни епизоди от драма, която започна като тв-реклама, разви се като битова съветска хумореска, ужким завърши като финансов трилър без финанси и без истински трилър… А сега дава сериозна заявка за венецуелска сапунка. Само че е китайска отвсякъде.

Общото съгласие между медиите е, че Саутхямптън продължават да бъдат обект на сериозен интерес от страна на китайски инвеститори.

Проблемът идва от това, че които и да са тези инвеститори, те не преговарят с клуба, а с представители на Катарина Либхер. Т.е. клубът в момента не е в състояние да прави каквито и да е коментари по случая, защото клубът не е замесен по никакъв начин в преговорите.

Друг проблем е неизвестността на инвеститора. Най-интересните материали по темата са на Inside World Football и градския Daily Echo. Според първия източник, единият потенциален купувач е фамилията Гао, която се опитва да осигури нужните 210 млн £ от активите си в Китай и Хонг Конг. Начело на тази бизнес фамилия е и основателят и шеф на Ландер Холдингс Груп. Каква е връзката между Ландер Холдингс и Ландер Спортс? Втората е дъщерна фирма на първата. Тоест, оттеглянето на Ландер Спортс от сделката е действително и по точно декларираните съображения (невъзможност да се осигурят капитали за закупуването на Саутхямптън), но всичко това не пречи и другото да е вярно – компанията-собственик на Ландер Спортс не се отказва от битката. Изглежда, че така и вълкът е сит, и агнето остава цяло. Само дето Светците не са нито вълкът, нито агнето в това уравнение.

Инсайд УФ продължават с мнението на английски специалист по финансиране в спорта Александър Джарвис, според когото дори сделката с Ландер (която и да е от компаниите им) да пропадне, Светците със сигурност ще продължат да привличат интерес. Дори е възможно клубът да бъде закупен от друг консорциум, който да има време да поеме нещата още преди края на сезона и да подготви тима за следващата кампания.

Всичко това обаче – сделка с неназован инвеститор – може да стане едва след приключването на ексклузивния период, сключен между Саутхямптън и Ландер Спортс, който приключва на 11 май. Дотогава или Ландер ще извадят 210 млн паунда, или това ще стори друг.

Важното е, че и цитираният финансов съветник Александър Джарвис потвърждава, че цената на Светците е 210 млн паунда, която може да нарасне евентуално до 225 млн.

От своя страна, Дейли еко фокусират материала си изцяло върху Ландер Холдингс като юридическото лице, което всъщност продължава да води преговорите с представители на К. Либхер. Потвърждава се, че целта на Ландер е придобиването на 80% от клубните акции.

Ландер Холдингс, за разлика от дъщерната Ландер Спортс, се занимава предимно с недвижима собственост, хотели и софтуер.

В обобщение: сапунката става все по-голямя, но дали сапунът е достатъчно плътен? Подчертавам също, че колкото и голямо да е личното богатство на фамилията Гао или техния бизнес-патриарх, съотношението между лично богатство и успеваемост на притежавания футболен клуб не се подчинява на никакви трайни закономерности.


И още нещо – от ледовита Канада: тамошната преса съобщава, че тимът от НХЛ Ванкувър Канукс останал без треньор, а за нов такъв бил огледан Ралф Крюгер. Един журналист се похвалил в Туитър, че Крюгер отговорил на въпроса му дали би поел отново хокеен отбор: Имах няколко интересни разговора през последните седмици, но оставам напълно концентриран върху Светците засега.

Хем е „напълно концентриран“, хем е „засега“. Уравнението Канада + Китай = Саутхямптън означава, че градът на Светците действително бил център на вселената. При това не заради Титаник! Сотон!

Advertisements

2 thoughts on “Китайският сериал продължава!

  1. Чай Пий, Чай Пикай двама братя от Китай! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s