От света на диска

който се върти.

Ван Дайк
Тук спокойствие няма. Вестниците настояват холандецът да бъде продаден час по-скоро, но всъщност се наслаждават на пълната неизвестност, която гарантира работни места за настървени журналисти.

Преди две седмици Пюел декларира, че когато говори за отбора в следващия сезон, има предвид Ван Дайк включително. Това не е спирачка за вестникарите, за които няма проблем един контузен бранител, който не е играл официален футбол от началото на януари, да бъде продаден за 50 млн £.

Вчера се говореше, че агентът на Върджил вече е разговарял с представители на два топ-клуба.

Във вторник сутрин водещата нишка е, че Антонио Конте вече си слага вратовръзката, за да обяви трансфера на Ван Дайк на пресконференция. Всичко това се случва при единственото съобщение от холандеца, който точно преди седмица обяви, че отново прави леки упражнения с топка?!


За Клод Пюел
Всички догадки в зоната на здрача звучат напълно убедително. Но на страниците на Българските Светци предлагаме трезв поглед и към възходите, и към паденията на Светците. Заради това сме длъжни да се запитаме за някои факти, които някак не се съчетават със скоростното изгонване на франзуцина.

На първо място, лавинообразната акция „Пюел вън“ започна именно 12 часа след равенството с Хъл Сити. Защо точно тогава?
Истината е, че генераторът на прочистващата енергия наистина бе малка статия във френския Л’Екип, в която не се казва нищо съществено, но пък има реторичен въпрос: Ще бъде ли Пюел начело на Саутхямптън през лятото? Оттам насетне за 24 часа се появиха няколко „доказателства“, които трябва да убедят в неизбежността на този сценарий.

Говори се, че Душан Тадич бил недоволен от Пюел и дори се скарал с него в съблекалнята заради тактиката на отбора. Това е много хубаво, но пропуска много удобно следните съображения:

 • Тадич изтърва дузпата срещу Хъл (това не се споменава от журналистите), но точно той се препоръчва за гласа на съблекалнята;
 • Тадич е играч на националния отбор на Сърбия за годината, а същевременно продължава да бъде нередовен титуляр за клуба си. Пределно ясно е, че негодуванието му към Пюел е в името на трансферен шум за повдигане на личните му акции.
 • Кой може да обвини Пюел, че до месец април Тадич бе непрестанно сменян през второто полувреме. Просто защото сърбинът не успяваше да изкара цял мач на задоволително ниво. Кой би задържал сърбина при такава колеблива игра този сезон?
 • Забравяме ли, че Тадич се държеше по същия начин и с Куман? Сърбинът сам призна, че в края на миналата година бе в неведение за бъдещето си на Сейнт Мерис и агентът му обсъждаше варианти за трансфер.
 • Куман също задържаше Тадич извън отбора заради формата му. В края на миналата зима той дори коментира, че Тадич имал фитнес проблеми, заради което не може да стартира всеки мач. Преди това проблемите бяха психологически. И т.н. – сръбска му работа.

Говори се също, че Шейн Лонг бил крайно недоволен от Пюел и дори дал гласен израз на емоциите си. Това също звучи правдоподобно. Само че цитираният случай от медиите е недоволството на Лонг при куриозната му смяна с Джей Родригес срещу Ман Сити. При въпросния случай Лонг започна да се превива, оставяйки съмнения за травма. Реакцията на скамейката бе искрена – съмнения за истинска контузия, а не за кьорфишек от страна на ирландеца. Каквото и да е естеството на това неразбирателство, то едва ли говори за недоволство на Лонг от качествата на Пюел по принцип.

По принцип обаче, и Шейн Лонг, и Джей Родригес имат основания да се чувстват застрашени за мястото си в Саутхямптън. Факт е, че двамата получиха достатъчно шансове за изява през сезона, но въпреки усилията, не успяха да ги реализират. Двамата бягат и рипат, но така и не могат да си вкарат чистите голови положения. Пюел ли им е виновен?

Говори се също, че Пюел бил казал на приятели във Франция, че му било трудно да се установи в Англия. Това ли е причината той да бъде уволнен и отборът да не може да победи у дома Хъл Сити?

Всички горни слухове може да са чистата истина. Но е крайно подозрително това, че те се съшиват точно след мача с Хъл, за да формират големия слух за бунт в съблекалнята.

Говори се също, че бордът бил наясно с недоволството на играчите от треньора. Но ще тръгне ли бордът да уволнява мениджъра си насред слуховете за смяна на собственика? Не е ли това самоубийствена крачка на борда – да правиш генерални промени в тима, докато някой води преговори за контролния пакет от клубните акции? Принуден съм да призная, че ситуацията мирише на точно обратното – използване на енергията срещу Пюел като отвличане на вниманието от големите задкулисни действия, които текат на Сейнт Мерис и Китай – Хонг Конг в момента.

С оглед на всички горни обстоятелства, един критичен поглед към Сейнт Мерис не може да не изведе тезата, че днес-утре журналистите ще изсмучат от пръстите си всякакви клюки за Ван Дайк и Пюел, защото вдругиден те няма да са актуални и привлекателни.


Самият Клод Пюел
Не ще и дума, французинът подобри английския си език. Но тук е първата сериозна причина, която продължава да отблъсква фенове и журналисти от треньора. Пюел продължава да не казва нищо съществено в своите интервюта. Освен това той показа, че не е харизматична личност като Адкинс, Почетино и Куман. Вместо да се разсмеят от някоя негова шега, пишещите са принудени да се чудят как да извлекат смисъл от пресконференциите му. Този е интересен, противникът играе добър футбол, срещаме отбор с добър дух и добър подход, в крайна сметка треньорът е доволен от своя тим, но ще видим как ще процедираме за следващия мач… Всеки от нас вече е в състояние да напише въпросите и отговорите от интервю с Пюел, независимо дали то ще се състои след 1 ден или 1 месец.

Освен липсата на харизма, Пюел със Саутхямптън оставят тъпо чувство заради липсата на ясно дефинирани цели за сезона. Тази година непрестанно се въртеше едно неопределено топ 10, което не отчиташе нито напредъка ни за домашните купи, нито Лига Европа, където целта май беше да минем груповата фаза, но и без това сме си били щастливи. Същото тъпо чувство остава и в последните кръгове, след като трябваше да се концентрираме единствено върху шампионата. Няма приказки за догонване на УБА, няма приказки за циментиране на деветата позиция, а само общи фрази за сгъстената позиция в таблицата и добро представяне, което така и не се получава.

Пюел изтърва шанса да вземем победа от съперник от топ-6. Но той изтърва и друг шанс – да печелим редовно домакинските си срещи. Това е много по-сериозен атестат за неубедителното му ръководство, отколкото клюките за Шейн Лонг и Тадич.

Пюел допусна отборът да заиграе бездушно пред собствена публика. Да остави впечатлението за безхаберие пред феновете, които се скъсаха да пеят и подкрепят отбора в студ и пек. Да заличи факта, че при редица наши гостувания на трибуните звучеше Oh When The Saints, макар отборът да се луташе. Това е най-големият недостатък на французина, а вместо него, чуваме всевъзможни други аргументи за ръководството му.

Има и друг „анти Пюел“ фактор и той се крие в неговите помощници. Ерик Блак премина през сериозни обвинения в корупция. Но и Блак, и фитнес треньорът Паскал Планк остават незабележими в кадрите от Сейнт Мерис и Стейпълууд: почти не говорят пред журналисти, гласът им не се чува дори като ехо, нито пък се запомнят с някакви по-ярки жестове от пейката. Продължава впечатлението, че Блак бе привлечен за асистент само защото говори френски и може да помага на Пюел в комуникацията.

Това са много по-основателните причини, които дават ефект за непостоянното представяне на Светците. Към тях се добавят и кадрови проблеми, за които французинът далеч не е единственият виновен. Бордът закупи централен нападател в самия край на януари; кризата в центъра на защитата едва ли бе решена с привличането на Касерес; сценарият с Жозе Фонт трябваше да бъде разрешен много по-рано и за много повече пари.

И все пак Пюел може да е всякакъв, включително и да не извлича потенциала на наличния си състав, но едва ли е пълен провал. Шансовете за топ-10 остават реалистични, прескачането на групата в Лига Европа бе на косъм разстояние, отборът най-накрая игра финал за Купата на Лигата, Сам Макуин и Джош Симс са поредните академици, загатващи за потенциала на школата ни (тук не коментирам Джак Стивънс).

В крайна сметка, това не е сезонът на Клод Пюел, а на факта, че Светците го започнаха с Фонт и Ван Дайк и го приключват с Мая Йошида и Джак Стивънс. Три месеца централните защитници са несменяеми. Продължаваме да се питаме защо Мартин Касерес не играе (дали заради спортно-технически причини или заради клаузи, налагащи сериозни бонуси при участие на уругваеца). А ако Касерес е годен да се появи на пейката, но негоден за игра, защо не видяхме Флорин Гардос през пролетта?

При всички случаи ако бордът има пред очи скорошна продажба на клуба, преждевременната раздяла с Клод Пюел е меко казано нелогична. Дали това ни харесва е само едната страна на медала.

Advertisements

7 thoughts on “От света на диска

 1. Крайно време е да закупим някой вратар.

 2. БГ Светците могат да ме обвинят в негативизъм, но аз продължавам да държа на мнението си, че този човек с нищо не доказа, че заслужава да бъде треньор на Саутхямптън.
  Малко реплика към Камен, да казваш, че отбора за малко не е излязъл от групата си е направо смешно, в положението в което се намирахме, ние не само трябваше да излезем от групата, но трябваше да я спечелим с пълен актив, имайки предвид, че Интер бяха боксова круша, а останалите просто бяха едни меко казано посредствени отбори. И какво стана, нашия кратунковец излиза да играе на собствения си стадион за равен срещу един абсолютно измислен отбор и естествено загуби и ние отпаднахме / казвам загуби, защото това равенство си беше загуба /.
  Финала, единствената сламка за Пюел, но може ли тази сламка да заличи изключително слабата игра в първенството, неразбирането с играчите, неумението да мотивира, неумението да общува както с играчи, така и с фенове, журналисти…
  Отговора е само един – НЕ СТАВАШ , имаше цяла година да покаже, че може да води отбор който израства всяка година, а какво стана, този смешник съсипа една от най добрите централни двойки във висшата лига, изглеждаме жалки дори с отбори от долната половина на таблицата, а над нас отборите ни пълнят кошницата.
  Много и дълготрайно контузени играчи – тук според мен има вина и Той, защото това при предишните треньори го нямаше…
  Не на последно място абсолютно неадекватното му поведение на пресконференции и общуване с медии и фенове / все едно гледаш политик, на който Ти му задаваш конкретни въпроси, а олигофрена си пее една и съща песен, без да има общо със зададените въпроси /.
  Категорично съм убеден в мнението си, че този ако остане, нещата ще стават и по зле .

 3. Илияне, понеже е свързано с моят бизнес мога да ти дам поне 3 телефона на Ортодоксални свещеници, които да изпеят заупокойна молитва за Пюел и Нашите Светци? Сериозно ли си вярваш, че преди последните мачове някой ще смени треньора? 🙂

 4. ПАЙОЛ НЕ ИСКАМ ДА ГО ВИЖДАМ ВЕЧЕ,ЛЯТОТО ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ ДРУГ ТРЕНЙОР

 5. Ми ще търсим… Миналогодишните ни опции, Мойс и Де Бур се издъниха .Гарсия си е добре в Марсилия, Пелегрини набива ориз в Китай. Общо взето, няма голям наплив от добри треньори. Освен дядо Клаудио…Хм, това лято, по всяка вероятност, ще надминем себе си. Сменяме собственици и треньори. И половин отбор,ама това при нас си е рутинно,знаем си го.Поредното ,,интересно“ лято. Байгън, както е казал класикът.

 6. Ясно е, че никой няма да го смени до края, не съм и писал и очаквал това . Тук говоря единствено за мое мнение и се надявам то да се осъществи.
  А колкото до нов треньор има доста кадърни, да припомня ли за двамата водещи треньор и директор на Хофенхайм / треньора е на 29 години, а директора на 38 / миналата година спасиха отбора от изпадане, а тази година са на 3 -то място. Да спомена ли човека който замени Пюел в Ница и сега Ница мачка наред без да има особени играчи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s