Декларации от Крюгер

На политическия и ПР фронт.

Във вторник късно през нощта (европейско време) медиите започнаха да разпространяват изказвания на Ралф Крюгер, засягащи най-близката политика на Светците.

Прелюбопитното е, че никой не посочва източникът на материала – кой е задал въпросите и в какъв контекст. Предвид времето на публикациите и някои догадки, най-вероятно Крюгер е говорил за американски медии, което обяснява и полунощното публикуване на текста в Европа.

Първата платформа, която пуска материала в Англия, е Толкспорт, а останалите стриктно я копират или резюмират.

В същото време се появи и друг материал от Крюгер, този път форматиран като интервю. Тук обаче инициативата е на градския Дейли еко, като приближеният до нас журналист Адам Лийч заставя канадеца да отговаря на точно формулирани въпроси. Материалът бе публикуван в сряда сутринта.

Няма съмнение, че това е силна ПР акция, която декларира и политиката на клуба през следващите месеци. Въпреки подбраните думи и целенасочената тенденция на изказванията, си струва да се обърне внимание на това, което Крюгер говори, защото досега той не е лъгал феновете.

В резюме, в двата материала Ралф Крюгер изпраща послание за спокойствие у феновете, произтичащо от стабилността в клуба. По-конкретно:
– Светците нямат нужда да продават абсолютно никого. Включително и Ван Дайк, дори за оферта от 60 милиона. Това обаче не значи, че ако офертата е изгодна във футболно отношение, тя няма да бъде приета.
– Светците преминаха през период на натрупване на капитал и подсигуряване на играчите си с добри (т.е. дългосрочни) договори. Сега вече политиката щяла да се промени – ще се движим към консолидация, а не към печалба. По думите на Крюгер, този път бордът се стреми повече към осигуряване на европейски футбол, а не към генериране на приходи.
Крюгер остава сдържан относно бъдещето на Пюел.

Ето и подробностите, подбрани както следва:

Крюгер подсказва защо в първите години на пристигането си е трябвало да подкрепи продажбата на играчи: защото в началото е заварил състав с крайно слаби договори (т.е. такива, каквито не са в изгода на клуба). Заради това при встъпването си в длъжност през лятото на 2013 г. Крюгер е подкрепил политиката за интелигентни продажби и още по-интелигентни покупки.

Получените приходи са позволили отборът да бъде стабилизиран чрез подписване на по-изгодни договори с играчите – за повече пари и по-дългосрочни. Крюгер:

Ето ни в лятото на 2017 г. Сега разполагаме с 18 топ играчи (или поне с такива, които са над средното равнище) с договори за три или повече години.

В момента имаме 12 играчи с повече от 4 години договори. Следователно, това са 49 месеца напред. А имаме и двама с 61 месеца напред.

Притежавайки 18 играчи с повече от три години напред обвързаност с клуба, ние за първи път имаме контрол над летния трансферен прозорец.

Ще решим дали някой ще напусне, ще решим кой би дошъл – всичко в най-добрия интерес на клуба.

Нямаме нужда да продаваме когото и да било – това става за първи път, откакто съм в Саутхямптън.

Аз мога да направя това заявление: освен ако футболните причини не подсказват, че това е най-доброто решение, ние нямаме нужда от това [да продаваме играчи].

Мисля, че във ФК Саутхямптън преминаваме в друга ера, след като преживяхме 3 години и половина на изграждане на основите. Сега разполагаме с повече от 25 футболисти, които могат да играят мач във Висшата лига.

Сега имаме нужда от консолидация. Ще направим всичко възможно да запазим ядрото от играчи, защото единственото нещо, което ни липсваше до момента, е да развием здрави връзки вътре в състава заради [непрестанните кадрови] промени.

Това е една от причините, заради които желаем да запазим ядрото си – да дадем възможност на здравите връзки. Ние сме изключително настървени да се завърнем в Европа догодина. Обзети сме от тази идея.

Кампанията в Лига Европа от този сезон – без значение колко разочароваща – повдигна апетита на Сейнт Мерис, както и финалът за ЕФЛ къп.

Запитан дали Светците действително могат да си позволят лукса да отхвърлят 60 милиона за Върджил Ван Дайк, Крюгер декларира:

Можем ли? Да.
Големият въпрос тук е да подчертая стратегията, а не конкретните случаи
[т.е. това е принципната ни позиция, а какво ще стане конкретно с Върджил, ще видим].

За колегите в борда
Наистина уважавам нашия ръководител по футболните въпроси. Лес Рийд върши страхотна работа, а Рос Уилсън пое огромна роля да помага на Лес, ръководейки нашите чисто футболни решения.

През следващата седмица двамата [Рийд и Уилсън] ще продължат да правят същото. След като анализират сезона и съгласуват позициите си, те ще вземат футболните решения, които трябва да вземем. Но подчертавам още веднъж – нямаме нужда да продаваме никого.

За Клод Пюел
В моята работа като председател на борда аз предпочитам да съм ограден с хора, които очакват повече, които желаят растеж и развитие, защото точно това очакваме от самите себе си и това очакваме от нашия работен екип.

Още веднъж – нека анализът на сезона откъм спортната му страна започне, след като мачовете приключат.

Предстоят ни два наистина важни мача. Много хубаво е да приключим сезона с две домакинства в рамките на 5 дни. Заради това точно сега искаме да се насладим на случая.

Голямата картина от футболна гледна точка ще се очертае, когато преминем към следващата седмица и по-следващата.

[Лично за Пюел:] Не е лесно да дойдеш тук като мениджър, след като отборът е приключил последователно осми, седми и шести.

Определено ситуацията бе сложна, имайки предвид Лига Европа. Ние ще отчетем всички тези параметри и ще имаме по-ясна визия след приключването на сезона.


Според Дейли еко, Крюгер е бил посетен в кабинета си на Сейнт Мерис от Адам Лийч, който му задава следните въпроси:

Какво мислите за сезона преди неговия край?
Главната ми роля през целия сезон бяха потенциални инвестиции и/или смяна на собствеността.

Сега няма да отговоря на въпроса докъде сме стигнали [с преговорите по продажбата на клуба]. Но за феновете искам да подчертая, че могат да бъдат изключително уверени в това, че ние сме силно позиционирани, независимо от това в каква посока ще поемат нещата.

Тези посоки бяха дискутирани с техните плюсове и минуси, включително публично. От моята перспектива по въпроса за собствеността: ако останем в това статукво, ние ще работим съобразно същите параметри през лятото. По същия начин ще работим и ако получим нови инвестиции.

Дългосрочната перспектива си остава търсенето на нови инвестиции, независимо как ще се развият нещата [в най-близките дни].

И в двата случая, ние сме в здравословна позиция.

Европейският ни опитвсички желаехме той да продължи по-дълго. А има и хора, настояващи, че в Премиършип също можехме да спечелим повече точки. Но цялостното ни класиране в топ-10, което е във възможностите ни тази седмица, за четвърти пореден сезон е знак за стабилност и за нашето солидно присъствие в Премиършип.

Ако се върнем назад към моя първи сезон в клуба, ние приключихме на осма позиция и всеки се раздваше, все едно че сме направили чудовищно постижение. Сега, когато също се борим за осмо място, имаме дори недоволни хора, защото те желаят още по-високо представяне. Това е хубаво. Харесва ми, че в нашето обкръжение има гладни за напредък хора. Така започваш да градиш култура на победител.

Чувствам, че нашата култура на победители напредна с още една крачка през тази година, макар за нас това да беше многоизмерен сезон заради Лига Европа и финала за Купата на Лигата.

През изтеклите 3 години бяхме просто член на Висшата лига, докато тази година станахме част от Европа, част от битката за домашна купа, а в същото време очакванията в Премиършип нараснаха. Ние пък не се реализирахме всеки път дори собствените си очаквания.

Като цяло, усещам [че този сезон имаме] пореден стремеж към напредък, а това е добро усещане.

На каква фаза се намира въпросът за продажбата на клуба? И както и да се развият нещата, това означава ли, че Катарина Либхер желае да продаде поне част от клуба?

През януари Катарина направи ясна декларация. От гледната точка на собственичката, ние имаме ясна перспектива да водим клуба напред. Търсим инвестиция, която ще ни донесе поредни възможности в дългосрочен план.

В същото време, в краткосрочен план ние сме силно позиционирани както и да се развият нещата.

Съжалявам, че не мога да Ви дам подробности заради конфиденциалността и правните ограничения по този процес, но мога да Ви кажа, че процесът е в развитие. […]

Уверени сме, че ако погледнете конкуренцията между отборите около нас, някаква форма на инвестиция представлява естествено развитие за клуб като Саутхямптън.

Нейният интерес [на К. Либхер] е да остане и да бъде част от клуба до самия връх. Тя обича клуба, както обича всичко в своя живот, и е много откровена в желанието си да приеме решение, което ще бъде единствено подходящо за философията на нашия клуб.

Какво ще кажете за напускането на Гарет Роджъес и въпроса за ръководството с оглед на развитието на клуба?

Ще кажа, че това е преорганизиране на ръководните ни структури.

Мисля, че казахме това, което трябваше да кажем за Гарет. Това, което мога да Ви кажа сега, е, че при реорганизирането вече няма да имаме ГИД (главен изпълнителен директор). Така че не търсим никого за такава роля.

Притежаваме изключително силна, млада, динамична, много интелигентна, високо образована група от изпълнителни мениджъри. По време на процеса на реструктуризация ще имаме отговорен директор в лицето на Тоби Стийл, който ще запази ролята си на главен финансов директор.

Що се отнася до борда по планирането, в момента имаме трима души в него. Това съм аз като председател, Лес Рийд ще бъде издигнат до заместник-председател [на борда и отговорник] по футболните въпроси, както и Мартин Семънс, който изигра ключова роля при формирането на стратегията ни, особено в търговски план по развитието на марката ни. Семънс ще заеме роля на заместник-председател по бизнес въпросите.

Това ще представлява стратегическият борд на клуба, като Тоби Стийл ще бъде връзката между финансовия директор и оперативните мениджъри, които са млади и енергични.

Мисля, че по този начин ще дадем на младите кадри комфорта да разполагат със стратегически борд и изпълнителен борд. Подготовката за тази система вече е в последните си фази.

Като бизнес организация имаме изградена структура. Както на терена, така и извън него никога не искаме да сваляме гарда. Непрестанно желаем да изпробваме начини за подобряване и подсилване. Точно това и правим в момента при вътрешното ни реорганизиране.

Без значение от развитието на нещата със смяната на собствеността, това остава групата, която придвижва клуба напред, и този мениджърски екип ще остане на място.

Това е предварително условие за каквото и да е бъдещо инвестиране?

100 процента е така.

Важно е за Катарина, но и за всеки инвеститор да разбира какво сме изградили тук с нашите хора.

През последните три години повишихме работните места в клуба с 80%. Мисля, че огромна част от този процес се дължи на съвестен подбор при назначаването. Хората идват в клуба, заемат точно определени позиции, като им даваме и ще им даваме сила чрез реогранизираното ръководство. Очакваме хората ни да поемат все повече отговорност в отделните специализирани дейности в клуба.

Както казах в първото си интервю, когато дойдох в Саутхямптън: Намери добри хора и ги остави да си вършат работата.

Сега отново подчертавам това. Разполагаме с много добри хора, които запазват културата, която преизградихме в началните месеци на 2014 година.

Следователно Лес Рийд все още има Вашата подкрепа?

100%. Като футболен директор той ще остане, но ще премине и към друга роля с много стратегически разговори с мен и Мартин, които [Крюгер и Мартин] свързваме нашата малка ръководна група със собствениците – които и да са те.

Лес беше абсолютно ключов. Когато дойдох тук, аз честно казах, че не съм пристигнал тук заради футболните си познания. Това, което узнах, беше, че футболното управление тук е здравословно и че разполагаше със солидни хора.

Като добавим Рос Уилсън като изпълнителен ръководител по футболните въпроси, заедно с Лес Рийд ние имаме динамичен дует. Те имат пълната подкрепа и доверие от страна на собствениците.

А Вашата позиция?

Аз дойдох тук, за да развия клуба, както и да се развивам лично.

Продължавам да правя същото. Докато ситуацията остава същата, аз оставам щастлив да бъда тук. … При нас няма и една седмица, която да не се развива по план. Това го намирам едновременно за трудно, но и вдъхновяващо, както и за предизвикателно. И това ми харесва.

Обичам фен-базата ни, както и размера на нашия клуб, нашите предизвикателства да се завърнем в Европа, борейки се с толкова могъщи клубове около нас, както и с клубове, които не са в горната половина на таблицата.

Лично за мен, в еволюирането на моята лидерска кариера, позицията ми е идеална.

За качеството на отбора

… Помислете. През 2013/14 не разполагахме и с 15 футболисти на ниво. А сега Ви казвам, че имаме 18 договора за повече от три години напред с хора, които са над средното ниво във Висшата лига. Ситуацията, в която се намираме, е вдъхновяваща.

Когато си лягам вечер с мисълта, че имаме толкова дългосрочни договори в клуба, чувството е, че контролираш собствената си съдба.

Феновете трябва да знаят, че това [продажбите и ротацията в последните години] беше част от бизнес модела, който трябваше да следваме, за да изградим основите си. А сега нека работим с това, което имаме. Ние вземаме решенията [т.е. не сме зависими от външните фактори].


КАКВО В КРАЙНА СМЕТКА КАЗВА И НЕ КАЗВА КРЮГЕР?

 1. Признава, че клубът е в позиция на вътрешно преструктуриране, което може да е, но може и да не е съгласувано с новите собственици.
 2. При всички случаи евентуалните нови собственици са известни на борда, макар да не са сигурни.
 3. Катарина Либхер би желала да остане сред ръководителите на клуба, дори и да не бъде мажоритарен собственик.
 4. Бъдещето на Пюел тепърва ще се преценява – веднага след края на сезона, т.е. след неделя.
 5. Имаме ясна промяна в генералната стратегия по трансферите. Ако се вярва на Крюгер, досега сме продавали в името на оцеляването, а от това лято сме силни финансово, за да залагаме на постоянство и приемственост.
 6. Крюгер обаче признава директно, че клубът не е напреднал като спортни резултати през този сезон. Това е директен знак, че бордът не е особено доволен от Пюел.

Досега Ралф Крюгер и Лес Рийд са били откровени в посланията си към феновете, като са удържали на думата си. Нямаме никакви основания този път да ги заподозрем в противното. Да видим каквото има да се вижда. Сотон!

Advertisements

5 thoughts on “Декларации от Крюгер

 1. и все пак има шанс ……………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………да сменим тренера

 2. Много полезна информация за близкото бъдеще какво би ни очаквало.

 3. А защо след като на финала за ФА Къп, Челси и Арсенал са се класирали за евротурнирите, няма да играе следващият в класирането, тоест осмият за Лига Европа?

 4. Пети: Арсенал – Лига Европа чрез класиране в Премиършип

  Купа на Лигата – Ман Юнайтед (автоматична класация за ЛЕ, трети квалификационен кръг)

  ФА къп – който и да спечели, мястото отива в следващия в класирането (шестият Ман Юн). Понеже Ман Юн вече са носители на Купата на Лигата, мястото отива при седмия Евъртън.

  А ако Ман Юн спечелят ЛЕ, те отиват в ШЛ. Това – на свой ред – би трябвало да оваканти мястото им в ЛЕ на следващия в класирането на шампионата (т.е. осмият, да се надяваме: Саутхямптън).

  Въртележката произтича и от факта, че от няколко години насам загубилите финалисти от КЛ и ФА къп не получават абсолютно никакви шансове за класиране в ЛЕ.

 5. Тия сметки са правени без мен. На 24-ти вечерта всичко това ще отече в канала….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s