Недомлъвки

В очакване на фактите.

Ето няколко съображения, които заслужават разискване преди да си измием зъбите за сън:

1. Клод Пюел обяви на последните две пресконференции, че пред себе си има още 2 години от договора си със Светците и изобщо не мисли за напускане. [факт]

2. Преди три дни се появи новина от Франция, че Пюел бил в разговори да поеме Сент Етиен. [слух]

3. Не можем да не се запитаме кой е позволил на Пюел да разговаря с друг клуб и по какъв начин е изтекла информацията, ако в горното има поне 10% истина. [спекулация]

4. Вчера френският журналист от Екип Тиери Маршан казва в телевизионно предаване, че Томас Тухел, който напусна Борусия Дортмунд във вторник, е във водеща позиция да поеме Сейнт Мерис. [слух с конкретен източник]
Тук не можем да не се запитаме Кой? е предоставил тази информация на френския журналист. Маршан едва ли би рискувал репутацията си с глухи твърдения, които при това звучат доста амбициозно. Тухел едва ли би поел клуб извън Шампионската лига. А Маршан трябва да обслужва или нашия борд, или Клод Пюел (ако е в контакт със сънародника си).

* * * * *

Събирайки 1, 2, 3 и 4, виждаме как историята се завърта със спираща дъха перспектива – да ни поеме едва ли не следващият Юрген Клоп.

За да допуснем, че горните слухове и факти съдържат внушителна доза правдоподобност, трябва да съобразим критичното положение със собствеността на ФК Саутхямптън. Заради това мога да предположа два сценария, които движат събитията и ще ги движат през следващите дни:

А. Пюел наистина е научил волята на борда и двете страни нямат нищо против да се разделят по взаимно съгласие. Французинът разговаря със Сент Етиен, а Светците са напипали Тухел, може би още преди да напусне официално Дортмунд. Това може да бъде допуснато единствено ако Катарина Либхер е сменила досегашната си политика на сдържаност във финансите и е взела решение еднолично да инвестира в много по-амбициозна селекция и агресивно изкачване в Премиършип.
Другият подвариант е Либхер вече да се е договорила с новите купувачи (напр. китаеца Гао) и бордът да планира според новата ситуация, при която е получил зелена светлина за големи кадрови преобразувания, изискващи и голям амбициозен треньор.
Този подвариант се подкрепя и от слуховете, че освен Ван Дайк в Ливърпул, Светците са медийно интересни и със слуховете за Душан Тадич и Шейн Лонг в Уест Хям. Създава се впечатление, че в отбора се подготвя сериозна чистка, а тя не може да стане без твърдо възприет план за следващия сезон.

Б. Всичко е кьорфишек, гениално замислен от борда. Крюгер-Рийд искат да запазят високо реноме, все едно че трескаво са работили върху кадрите си, като накрая оставят Пюел, защото са преценили, че той е най-подходящият за клуба в момента (поради различни причини).
Според този сценарий, Крюгер-Рийд първо пускат слух във Франция, че Пюел преговаря със Сент Етиен, а второ – убеждават друг журналист във Франция да изтърве, че Тухел бил във водеща позиция за Сейнт Мерис.
Какво печели нашият борд от подобни слухове? Малко хубави ПР-емоции и няколко надежди повече пред феновете.
В крайна сметка обаче Пюел и бордът ще си останат същите, а на феновете ще може да се пусне тезата, че бордът е опитал да промени ситуацията, но тъй като не се е получило, Пюел остава оптималният вариант до намирането на нови (съ)собственици.

* * * * *

При всички случаи бордът (т.е. Крюгер и Рийд) не изпълнява едно условие: на своевременното информиране на публиката за ставащото на Сейнт Мерис. Защото решението за задържането, освобождаването или изчакването с още няколко дни на Клод Пюел вече със сигурност трябва да е взето. Самият Пюел вече със сигурност е в отпуск, а Рийд и Крюгер едва ли са оставили съдбата му нерешена през изтеклата седмица.

Най-вероятното, според мен, е, че бордът вече е решил какво ще прави, но изчаква с обявяванията на напускащия и заминаващия мениджър, докато нещата не се парафират с подпис. Може би това изчакване да е продиктувано от синхронизация със съобщаване на името на новия собственик.

Много показателно е, че все още няма никаква индикация за нравствения панел на Висшата лига, който е трябвало да обсъди Гао Жишен. Щом нещата се задържат така че никой журналист да не пуска нищо по случая, трябва да е назряло нещо голямо и то да бъде обявено в настъпващите дни. Сотон!

Advertisements

One thought on “Недомлъвки

  1. Действително трябва да призная, че Камен обикновено разгадава ходовете на Борда, така че и аз очаквам в крайна сметка новини от Борда. При толкова дим, не може да няма и огън! Иначе от днес поне 10 сайта и медии публикуват „новината“, че Ман Сити ще предложат сума около 100 мил. за ВВД!?! Ако това стане факт, е просто абсолютно сигурно че ВВД си заминава от клуба и това е правилното решение! Говори се, че Ман Сити, са приоритизирали политиката си относно привличането на сериозен централен-защитник на първо място. Сума от порядъка на 100 мил. за ВВД ще позволи и сериозен трансферен бюджет, с който може да бъде изкушен и Тухел. След толкова спекулации и несигурност, дори Пюел да остане той ще е със сериозно разклатени

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s