Какво избираме?

МоПо 2 или РоКо 2?

Много силни клюки водят до заключението, че топ-кандидатите за войвода на Сейнт Мерис са два: Франк де Бур и Маурицио Пелегрино.

Да оставим настрана съвпаденията в личните имена (Пелегрино – Почетино) и близнака на Франк, именуем Роналд. Положението и без това е очевидно – Светците работят по модел, който сами са изработили и следователно искат да го повторят.

Характеристиките на Пелегрино са доста сходни с тези на Почетино в 2013 г. Централен защитник от Аржентина с минимален брой участия в националния отбор. Златни години в Испания с клуб от високата средна класа, какъвто е Валенсия (в сравнение с Еспаньол). И най-важното: треньорски успехи с отбори, на които испанските медии предричаха изпадане, а в крайна сметка завършват в средата на таблицата със скромен бюджет.

Характеристиките на де Бур са доста сходни с тези на Куман в 2014 г. Централен защитник със сериозен стаж в холандския национален отбор. Безспорен авторитет в родината си. Златни години в Холандия и Барселона. Естествена склонност към налагане на млади играчи (прословутата политика на Аякс).

Хубавото на двамата настоящи кандидати е, че имат сериозни международни успехи. Няма обаче как да не се замислим какво прави бордът в момента? Следването на толкова стриктния модел на последните двама успешни мениджъри означава, че практиката на Сейнт Мерис е изпитана. От друга страна, това означава и подозрително предоверяване на досегашните успехи и липса на находчивост в бъдеще. Дали точно заради това Томас Тухел бе пренебрегнат, а Райън Гигс, по твърдения на Дейли еко, изобщо не е попадал в шортлистата?

Факт е също, че до момента Светците не са имали успехи с немскоезични футболисти. Същото може да се каже и за италианците (с уговорката на име Грациано Пеле). Повече от очевидно е, че новият главен треньор ще донесе със себе си и съответен помощен екип. А ще повлече и интерес към играчи от съответните национални школи. Досега испанците и холандците се адаптират далеч по-добре при нас и може би тъкмо заради това Пелегрино и де Бур си заслужават вниманието.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s