Официално: Пелегрино

Честит нов мениджър.

В четвъртък следобед (23 юни) ФК Саутхямптън обяви новия мениджър, който официално ще поеме поста от понеделник.

Казваме добре дошъл на Маурицио Пелегрино (45 г.), аржентинец с треньорски опит в Англия, Аржентина и Испания. Той е сключил договор за три сезона.

В официалното съобщение Лес Рийд подчертава, че клубът е имал впечатляващ списък с кандидати и е преминал през съответния процес на тяхното интервюиране. Пелегрино е впечатлил със своите а) богати знания; б) мотивация и способности, в) комуникационни умения да излага възгледите си по професионален и заразяващ начин. Последното очевидно е намек за предишния бос, който страдаше именно от липса на добър контакт с пресата и феновете.

Рийд изрично добавя, че Пелегрино отлично разбира философията The Southampton Way, като стилът и игровите му ценности съответстват на философията, културата и амбицията на клуба.

В обобщение Рийд декларира: Твърдо вярваме, че Маурицио е правилният човек, който да ни помогне да се изкачим на следващите стъпала в развитието си. Той познава нашите играчи и вярва, че разполагаме със страхотен състав, който след дребни корекции ще бъде в състояние да доставя продължителен успех.

Тук има два важни намека:
1) Че МоПе познавал нашите играчи. Това намирисва на стария трик от назначаването на Почетино. Декларация, че треньорът вече познавал играчите, означава само и единствено, че през дълъг период от време именно този е бил главният кандидат на отбора.
2) Че ядрото на състава ще остане непокътнато, защото няма да покупко-продаваме основно (както бе в миналото), а ще правим разумни допълнения по наша собствена воля.

Поредно допълнение от Рийд подчертава и бъдещата ни политика – съчетание на младост и опит [очевидно различен акцент в сравнение с Пюел]: Той ще продължи да развива и налага млади играчи, докато надгражда над ядрото от опитни футболисти, които вече имаме в отбора.

Самият Пелегрино коментира: Истински съм щастлив да стана новия треньор на ФК Саутхямптън. Клубът има голяма репутация, що се отнася до силната и стабилна структура, с която той участва във Висшата лига и играе атрактивен футбол.

Мисля, че моята философия и клубната култура ще се сработят добре. Трябва да останем отбор на и извън терена. Искам да направя привържениците горди от техните играчи, за да се чувстват те всяка седмица част от играта. Искам да печеля мачове, да бъда успешен и да развивам отборен дух, в който всеки ще дава 100% от себе си и играчите се подкрепят взаимно.

Аз съм развълнуван и ентусиазиран относно бъдещето и очаквам да се срещна с играчите в началото на предсезонната подготовка.

В същото време официалният сайт припомня пет факта от биографията на Пелегрино:

  • че е играл веднъж на Сейнт Мерис (с Ливърпул във Висшата лига през януари 2005).
  • че е играл за Барселона под ръководството на Л. Ван Гал и Ж. Моуриньо, макар за кратко (1998).
  • че е приятел с Маурицио Почетино. Двамата са били на същия треньорски курс за правоспособност.
  • че дебютира с треньорски задачи при Рафа Бенитес, след като е започнал като юношески треньор във Валенсия. Именно Бенитес го прави свой асистент в Ливърпул през 2008, а после го последва в Интер през 2010. През 2012 г. МоПе поема главния пост за първи път – във Валенсия.
  • че последния сезон е постигнал едно от най-добрите исторически класирания на Алавес.

В крайна сметка, дългоочакваната новина дойде. Бордът предпочете моделът „МоПо“ пред модела „Куман“, аржентинец пред холандец, човека със скрит потенциал пред легендата с авторитет на играч и треньорски амбиции за доказване.

Много важно е, че бордът успя да убеди Пелегрино да избере нас пред Палас и че ще има няколко дни да се установи в града, преди да поеме състава за пълноценна предсезонна подготовка.

Няма съмнение, че в събота и неделя Пелегрино ще изрази съображенията си къде ще се подготвят Светците и с какви партньори иска приятелски мачове.

Най-важното ще бъде да се огласи запазването на състава. Ван Дайк, Бертран, Класи и Седрик са имена, напоследък спрягани особено интензивно за трансфер. Кои ще бъдат продадени и кой ще бъде купен – това ще са първите въпроси, които Пелегрино ще трябва да разреши съвместно с борда.

Както уверяваха медиите преди два дни, назначаването на новия човек е зависило от условие за дългосрочно обвързване с клуба. Пелегрино не е имал дълги периоди като треньор с който и да е клуб. Но навярно и Светците, и самият той биха желали именно такава опция за близко-средното бъдеще.

Имахме си МоПо, вече си имаме МоПе. Да ни е честит! Добър или лош, първите оценки за него ще дойдат при преки сравнения не с Почетино и Куман, а с Клод Пюел. Сотон вечер на всички!

Advertisements

2 thoughts on “Официално: Пелегрино

  1. Най-накрая, голямо криене на тоз морков.Честито и дано ни направи шампиони…..Лека…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s