МоПе: първо впечатление

от първите му думи в клуба.

Преди всичко, Пелегрино има осанка на престижен треньор. Достолепие, стил и енергично изражение за човек на средна възраст.

МоПе разполага с много добър речник. Отсега е ясно, че интервютата му ще бъдат по-откровени и с много повече нюанси, отколкото при Пюел.

Освен това аржентинецът моментално е захапал вътрешния клубен език. Искаме да се конкурираме с топ-отборите, малките детайли определят успеха на върха… – фрази, които показват придържане към клубната философия. Знам кои сме (правилно управляван клуб с амбиции), знаем, че не сме върхът, но имаме желание да се борим с фаворитите.

Достойнство на Пелегрино е, че той неусетно миксира клубния жаргон със своите концепции. Лайтмотив в началото на работата му ще бъде да работим като екип. Нещо, което сам добавя, че е лесно да се каже, но трудно да се изпълни.

Ако можем да прочетем нещо зад стандартните думи на треньора, то е, че в стремежа си към колективност той няма да се предоверява на отделни личности и ще изисква дисциплина от всички.

Пелегрино изтърва и лек намек за оценката на борда за досегашното положение: Отборът е играл на добро ниво [израз от запаса на Пюел], така че ще се стремим да вземем досегашните позитиви и да бъдем още по-добри в бъдеще. Тук виждам оценката на Лес Рийд и хората му за предишния режим: задоволителното равнище не ни задоволява – искаме повече.

За професията си: За мен това не е професия, а призвание. Искам да пренеса това разбиране в хората, с които ще работим. Да работим колкото се може по-добре, но да се наслаждаваме на работата си всеки ден.

Първи декларации за игровия стил: Мисля, че досега Саутхямптън игра на добро ниво с предишните си мениджъри. Ще се опитам да запазя добрите неща от миналото и да ги подобрим. Отборът няма лимит на потенциалното подобрение.

Сега сме на толкова малко разстояние от това да бъдем по-конкурентоспособни, по-креативни – в съблекалнята, на терена и извън него.

Имаме амбицията да се справим. Това е нещо, което хората [бордът] ми казаха в началото. И аз чувствам същото. Целта ми като професионалист е всеки ден да бъда по-добър от предишния ден. Искам да предам това на моите играчи – индивидуално на всеки – и след това на отбора като цяло.

За да накараме хората да се гордеят с отбора, трябва да създадем хармонично взаимодействие между играчите и феновете. Трябва да им предадем нашите усилия, страстта ни, работата ни. И те ще го почувстват. Ако феновете усетят това, мисля, че ще бъде по-добре в бъдеще. А това ще стане, когато феновете видят, че отборът работи колективно.

Като цяло – много добро първо видео представяне на Маурицио Пелегрино, което хвърля светлина върху разбиранията и методите му.

Остава обаче открит въприсът за екипа, който МоПе ще одобри за ежедневна работа. До момента Ерик Блак и Паскал Планк все още трябва да се водят на работа в клуба, макар че не присъстват на кадрите. Със сигурност на Стейпълууд остава Дейв Уотсън, треньорът на вратарите (забелязан на видеото през първия работен ден). Отворена за спекулации остава темата за завръщането на Сами Лий, с когото Пелегрино се познава от работата си в Ливърпул.

Advertisements

One thought on “МоПе: първо впечатление

  1. Може само да му пожелаем успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s