Официално: новият борд

Вътрешно преструктуриране.

Подчертавам: до момента преструктурирането на клубното ръководство за момента е само вътрешно. Поне засега няма пряка връзка между този процес и евентуалното пристигане на Ландер Спортс.

Промените бяха оповестени в материал на местния Дейли еко. Официалният сайт не смята за нужно да направи каквото и да е заявление, което е интересно решение. Вярно е, че бизнес решенията, които не засягат директно футбола, не са от първостепенен интерес за феновете, но най-коравото ядро на същите фенове живо се интересуват от съдбата на Светците. Така или иначе информацията се доставя чрез верния съюзник на клуба през последните две години Еко.

По същество Катарина Либхер напуска борда на директорите на Светците, но остава директор на компанията-майка, която притежава ФК Саутхямптън (вестникът обаче не споменава името й). Тази компания осигурява бизнес чадър над футболните и извънфутболни дейности, извършвани от Светците.

Оттеглянето на Либхер от борда на футболния клуб означава, че ежедневното управление ще се извършва по нова схема. Предоставя се много по-голяма свобода на Ралф Крюгер, който оттук насетне става главната оперативна сила на Светците, доколкото ще бъде още по-независим от одобрението на Либхер.

Новият борд ще бъде върхът на по-пластична структура. Той ще се нарича стратегически борд и ще включва само трима души:
Крюгер като председател
Лес Рийд като заместник председател по футболните въпроси (ролята му се приема като повишение на статуса)
Мартин Семънс като заместник председател по бизнес въпросите. Точно Семънс е бил главен фактор в разработването на новата стратегия, както и със съществен принос за последните маркетингови стъпки на клуба.

Този стратегически борд ще взема генералните рещения. Отказваме се от ролята на CEO, прословутият главен изпълнителен директор, като за сметка на това ще се търси гъвкавост на всички по-долни нива на управление. Тези промени бяха предприети след напускането на финансовия директор Гарет Роджърс преди месец, за което БГС информира своевременно.

Под стратегическия борд се сформира ново влиятелно оперативно звено с изпълнителни функции: оперативен борд. Той ще се състои от ръководителя на финансовия отдел Тоби Стийл, юриста Тим Грийнуел и търговския директор Дейвид Томас. Това ще бъде първото директорско ниво, действащо по директивите на стратегическия борд и управляващо отделните сегменти в дейностите на Сейнт Мерис.

Още при напускането на Гарет Роджърс Ралф Крюгер коментира настъпващите промени, като подчерта желанието си те да наложат още по-ефективно управление на Светците.

Разбира се, за всички футболни хора промените са подготовка към приветстването на новите собственици. Неофициално още преди месец бе получена вест за зелената светлина на Гао Жишен да навлезе в английския футбол. Уверенията на Крюгер обаче са, че тази структура ще продължи да съществува независимо от евентуалната смяна на собствеността.

Генерално заключение: все още сме клуб на Катарина Либхер. Тя обаче ще бъде собственикът в сянка, докато диригентът с широки правомощия ще бъде довереникът й Крюгер. Каквото съм видял от канадско-немския хокеист-мотиватор, е било на качествено (макар северноамериканско) ниво. Нека видим още по-голямата ангажираност на Крюгер в Светците. Сотон!

Advertisements

4 thoughts on “Официално: новият борд

  1. Абе, да ви призная – и мен ме каниха в стратегическия борд, ама не се навих – иначе нямаше да имам право да поствам в сайта на БГ светците!

  2. Само не е уточнено, кой точно борд? Ляво на борд или дясно на борд…или „бак“ борд право напред?

  3. Яко тайни схеми,на 12.08 ще видим…

  4. Малко инфо от днес: Дейли Еко оповести, че до края на седмицата МоПе ще обяви новият тийм от треньори, които ще му помагат. Пак според изданието /на 99.99% е сигурно/, Ерик Блак ще остане на поста „треньор на първия отбор“. Това означава, че няма да имаме асистент мениджър /поне според мен/. Очаквали се още двама треньори, май, които щели да се присъединят към Блак и Уотсън. Явно е, че и МоПе и Бордът искат да има приемственост в оценката на досегашните играчи и техния мениджмънт. Ще видим дали това е за добре /би трябвало да е/.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s