Опасен щам (ВВД)

Ноу мърси от Мърсисайд

Няма почивка в агресивните клюки за Върджил Ван Дайк.

Към полунощ в събота срещу неделя започна нова порция твърдения, която в неделния ден обхвана електронните медии в Мърсисайд, както и абсолютно всички фен-сайтове на Ливърпул.

Според твърдения на хора, позоваващи се на отлично осведомени източници, Ван Дайк бил казал на Лес Рийд, че желае да напусне, при това само и единствено за Ливърпул. В момента той обмислял дали да не пусне официална молба за трансфер. Последният слух долитал от Холандия, където витаела такава атмосфера – че ВВД се чудел дали да предприеме официални мерки.

От всичко това има един безспорен факт – многозначителната картинка на Ван Дайк в спрелия самолет си остава неговият последен пост в Туитър. С други думи, Върджил не е отвърнал на клубните пожелания за ЧРД вчера с благодарност или препубликуване на поста в своя профил.

За мнозина случаят е ясен – и Ливърпул, и играчът със сигурност искат трансфер, само Светците се опъват, защото са алчни. Няма дим без пушек, няма защо медиите в Мърсисайд да надуват гайдата, ако не са надушили нещо действително.

Всъщност нямаме причини за безпокойство. Върджил има цели 5 (пет!) години от договора си със Саутхямптън. Той със сигурност е бил известен, че клубът няма намерения да го продава, освен за истински неустоима сума. Ако защитникът започне да се противи, той спокойно може да отиде в резервите. Цената му няма да падне драстично, още повече че през изтеклите 6 месеца той бе сериозно контузен и спекулациите около него се развихриха именно докато се възстановяваше с бавни темпове.

Светците са опарени от случая с Адам Лалана, който – по непотвърдени данни – е вдигнал буря на Сейнт Мерис, докато не бъде пуснат в Ливърпул. Но разполагаме и със спомена от Морган Шнайдерлин, който бе директно заплашен, че ако рипа срещу твърдото решение на борда, ще бъде запратен при резервите. Сходна бе и ситуацията с Виктор Уаниама. В резултат последните двама проявиха професионализъм и здравомислие, изкарвайки още един сезон в Саутхямптън. Тези 12 месеца не понижиха цената, нито качествата на футболистите.

Колкото до Върджил, той определено вече не е щастливият талисман, какъвто беше преди година. За този период Ван Дайк стана капитан на отбора, но медиите в Ливърпул масирано се стараят да го дестабилизират психически. Каквото и да се случи, бордът е изправен пред солиден тест да удържи на заявената си воля да не прави бизнес тъкмо с Ливърпул или Евъртън. Пък и ако беше толкова петимен да ходи в Ливърпул и никъде другаде, защо вместо да уведомява борда за намеренията си, Върджил вече не е положил молбата си за трансфер на масата?

Върджил израства с всеки изминал месец. Той заслужава един ден да спечели КЕШ с Барселона или Реал. Преминаване в Евъртън или Ливърпул несъмнено ще подобри банковата му сметка, но едва ли ще задоволи глада му от трофеи и изпитания на най-високо ниво. Още малко прогресивно развитие и холандецът ще влезе в полезрението на реалните кандидати за европейската титла.

По мое мнение, бордът ще удържи и тази медийна атака. Сега обаче ПР-образът на нашия клуб ще се гради върху нов сценарий. До момента беше много удобно Саутхямптън – независимо от всички факти – да се таксува като разпродаващ отбор и всички вариации на този стереотип. От това лято вестниците най-вероятно ще преобърнат стратегията си на описание. Залагам на сценарий, според който нашият борд ще бъде представян като опърничав и инатлийски, като спъващ развитието на играчите в името на недалновидна политика. Само че и Крюгер, и Рийд са достатъчно опитни, за да посрещнат и тези стратегии.

За националните медии Саутхямптън са симпатичен отбор, доколкото предизвиква някакво състрадание сред читателите, които да ги приемат като надскачащи ръста си амбициозни средняци, които в края на краищата се оказват жертва на богатите. От това лято образът ни ще добие нови измерения. Но от първостепенна важност остава това, което ще се случи в рамките на съблекалнята. Ще бъде ли мотивиран Върджил да води отбора или ще бъде пожертван за назидание?

В момента конфигурацията на Сейнт Мерис е такава, че Ван Дайк би трябвало да бъде пожертван, ако се наложи такова положение. Тук 10-15 млн £ вече не са водещият мотив. Ако бордът се пропука точно сега и продаде Върджил в Ливърпул или Евъртън, върху реномето на Светците ще бъде нанесен етикет с непремахващо се лепило. Ако Върджил бъде задържан, та дори и натирен сред резервите, за Саутхямптън ще се изговорят какви ли не приказки, но поне няма да се говори за продаващото клубче, живуркащо, за да храни големите. Сотон!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s