Нищо съществено на 26 юли

А времето тече.

Дано не се стигне до фразата И тази есен шампионатът ни завари неподготвени.

Светците очевидно държат на позицията си, че Ван Дайк не е за продан. Изходът за Върджил е да каже на Пелегрино, че е „премислил“ и ще посвети на отбора още един сезон. В противен случай нещата ще се развият зле за всички евентуални страни, като най-много ще страда самият играч.

Рано в сряда бившият нападател от 90-те години Гордън Уотсън обяви за Дейли еко, че Ван Дайк трябва да си налегне парцалите, защото в Ливърпул той би спечелил повече пари, но няма никакви гаранции, че те ще бъдат съпроводени от трофеи.

Тихомълком се налага тезата, че ВВД заслужава висините на Барселона или Реал. Това е публична тайна, която в последните дни започва да се подхвърля без каквато и да е фактологическа обосновка.

Нашият бив мениджър Найджъл Адкинс даде интервю за Скай спортс, в което заявява подобно становище:
Играчът и неговите представители винаги ще настояват за оптимална сделка. Но той [Върджил] трябва да уважи Саутхямптън – трябва да тренира здраво за тях. Ако се появи нещо действително [трансферна оферта], това ще е бизнес, това е футболът, това е животът. Той трябва да посрещне всичко това.

Подчертавам още веднъж: подобни изказвания не казват абсолютно нищо ново. Тяхната роля обаче е благотворна в две направления:

 1. Светците се ограждат с лица, които се отъждествяват с техния лагер. Така Уотсън и Адкинс продължават да фигурират в общественото пространство като хора на Светците.
 2. Британските медии все по-видимо обръщат лопатата и изразяват симпатии към Саутхямптън, които от продаващ отбор се превръщат в клуб с реноме на костелив орех, към който всеки трябва да подхожда с дължимото уважение.

Но И. Дончев е прав в поста си: няма китайска сделка, няма реално движение около Ван Дайк, няма приходящи трансфери…

В най-новата история на Светците тази тенденция се превръща в традиция. От лятото на 2014, когато си замина Деян Ловрен, а Куман цял месец се чудеше кой ще дойде на Стейпълууд, сценарият се повтаря. Независимо от успешността на трансферната ни политика, всяко лято Светците изпадат в застой, който трае от 1 до 4 седмици.

Тази година Пелегрино бе инсталиран навреме, като общата оценка от първите му седмици трябва да бъде положителна. Аржентинецът говори смислено, създава впечатление на открит човек с играчите, медиите и феновете. Създава и впечатление, че знае какво прави на тренировки.

Времето обаче лети все по-бързо, така че надеждите ни са да не пропилеем летните седмици. Абсолютно задължително е привличането на първокласен защитник, защото Мая Йошида и Джак Стивънс са интегрална част от състава, но не и безспорни титуляри.

Освен това трябва максимално бързо да се решат проблемите с:
– Алекс Макарти и Паоло Газанига. Кой ще бъде втори вратар?
– бъдещето за сезона на Джош Симс и Джейк Хескет. Ще ходят ли да се обиграват или действително ги морят контузии?
– положението на атакуващите полузащитници, които в момента са повече от необходимото (Тадич, Буфал, Редмънд, Лонг, а към тях евентуално Симс).

Точно в момента обаче сме в средата на дупката. Всички сериозни обявления ще дойдат в понеделник-вторник, след като Пелегрино се завърне от Франция. Първата вест, която трябва да чуем, е за незабавното разрешение на ситуацията с ВВД. Дългосрочните перспективи на нашето развитие зависят от сложни процеси, които изискват цели месеци задкулисна работа. Но въпросът за треньора и селекцията е най-ликвидната дейност, която няма друг начин, освен ежедневно да бъде пред очите на феновете.

Колкото до дългосрочните ползи за общия престиж на клуба, фондацията на Светците е събрала средства, с които да подпомогне над 1000 деца в Кения. Чрез даренията на феновете учебната година в основно африканско училище ще премине с гарантиран обяд за децата. Това е великолепно, но не може да разсее тревогите ни около насъщните проблеми на отбора.

Очертава се активен Четвърти конгрес на Боженци – броени дни преди да се вземат окончателните решения. Моля да не се забравя, че в „черната кутия“ на братя Пеневи се пазят прогнозите ни за миналия сезон. Нека досиетата бъдат разсекретени! Сотон!

ПС: А ако сте зажаднели за победни кадри на Светците, ето репортаж от Северна Ирландия, където децата сразиха Ман Юн с 2-0.

Advertisements

6 thoughts on “Нищо съществено на 26 юли

 1. „…защото Мая Йошида и Джак Стивънс са интегрална част от състава, но не и безспорни титуляри.“

  ??????????

  Относно стълба в отбраната – капитанът на тима в немалка част от сезона – Йошида, това е гавра!

 2. Гавра е, че Йошида е капитан и интегрална част от отбора. Йошида нито е най-добрият футболист /меко казано/, нито пък някакъв безспорен лидер /видимо е с невъоръжено око/ сред съиграчите си. Така например Форстър обикновено по време на мач доста често подвиква на Йошида: moron. Това ли ще ни е капитана и централен титулярен защитник????? Ужасявам се от тази перспектива.

 3. fantasy.premierleague.com
  новия код за тази година е 1265004-303890 след 8.8.17 пускам англичаните да напълнят групата

 4. Към Ивайло (най-вече): благодарен съм на Йошида за лоялността и усилията му. Той е симпатичен играч и професионалист, на когото дължа искрена признателност. В същото време качествата му на защитник – въпреки цялата признателност – не ме успокояват. А когато треньорът трябва да вземе решение кой да бъде титуляр, трябва да действа жестока преценка.
  С оглед на горното смятам, че от целия разширен състав през изтеклия сезон и понастоящем централната защита е най-слабото ни звено. И отново – с цялата си признателност към Мая – не мисля, че той е обединителят на отбраната.
  Също така съм дълбоко признателен на Келвин Дейвис за десетилетието, посветено на Светците. Той Е легенда на клуба, но отстъпва далеч от десетката на най-добрите ни вратари. Това е личната ми оценка.

 5. Поканил съм и Йошката в Боженци и той прие да дойде с голяма радост. Щял да бъде фотограф, че Камен искал материал от конгреса. Каза, че му се отдавало да снима повече от колкото да играе футбол. Може би е така, като знаем неговите сънародници как вървят на всякъде с голямите фотоапарати. Така, че Ивайло, ако не дойдеш изпускаш твоят кумир да си направи селфи с теб. До утре. Мястото и часа на срещата са известни.

 6. Няма такова нещо, уви… Сега говорихме – Йошката е зает, има среща с някакъв Асен Сутиен, или нещо подобно – много беше лоша връзката, а и моят японски не е толкова добър.
  Иначе, нямам никакви съмнения, че той и като фотограф е много по-добър от всички префърцунени и прехвалени псевдозвезди.
  Жалко, наистина, но в края на краищата, едно селфи с Христо Петров е също толкова вълнуващо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s