Четвъртият конгрес

Дела и документи.

По разкази на очевидци…

Благодарен съм на всички, които ме осветлиха за протичането на четвъртата годишна национална среща на Българските Светци в Боженци. Най-обстойните сведения получих от Христо Петров. А когато получа снимки, ще ги публикувам и тях за чест на хероите и поука на поколенията…

Четвъртият конгрес се състоя инцидентно в Къщата на архитектите в Боженци. Промяната бе наложена заради молба на крайно високопоставени личности, които искаха да запазят Двата щрауса за по-дълго от предвиденото. Заключенията са две: реномето на щабквартирата на Българските Светци расте с невъобразими пропорции, но Двата щрауса остават и занапред официалното седалище на неофициалната общност, наричана още Задругата, Братството, Орденът… на Българските Светци.

Традицията бе спазена и тази година: феновете на Саутхямптън се събраха в последния уикенд на юли. В събота, 29 юли, от 12.30 ч. започна прииждането на делегатите.

Втора спазена традиция: нарастващият брой делегати – цели 16 участници през 2017:

Юлиян Пенев (Габрово), Радослав Пенев (Габрово), Ванко Пенев (син на Юлиян), Ярослав (Габрово), Христо (Видин) и Симона (негова дъщеря и сотон-фенка в Дания), Иван Попов (Хасково), Ивайло Дойчев (Хасково), Ивайло Дончев (София), Стефан (Търговище), Григор (София), Александър (София), Илия (София), Красимир (Ямбол).

Специално отбелязване заслужава и чуждестранното присъствие на асоциираните членове на общността: Джон, който понастоящем работи в Лондон с неговата съпруга, полякинята Кати. Поканени на конгреса от Христо, те засвидетелстваха своята екзалтация от невероятната общност на Българските Светци и обещаха да разгласят славата на конгреса така, че догодина той да бъде посетен от още повече фенове – негови приятели от Саутхямптън.

Джон направи и друга заявка: пред легендата на Светците Стив Моран (наш нападател в периода 1979-1986 със 180 шампионатни мача и 78 гола в тогавашната Първа дивизия). Господин Моран вече е обявил намерението си догодина непременно да присъства на Петия конгрес в Боженци.

Темите и решенията: Най-важните дебати на конгреса са преминали върху надеждите за вдъхновител на отбраната в лицето на Мая Йошида (теза, лансирана от години от Ивайло Дончев). Обединението на мнозинството от гласовете обаче е било върху други надежди: за доказването в състава на Софиан Буфал.

Опасенията на всички Български Светци са фиксирани, съвсем естествено, върху положението на Върджил Ван Дайк, който със сигурност няма да бъде поканен на срещата през 2018 г., ако не се покае публично. Но и тогава не е сигурно кой би поканил холандеца на събор на истинските Светци.

Заключителни постановления: След като Българските Светци доказаха своята качественост, те очакват нови срещи, където ги предразположи съдбата – в София, Саутхямптън или Боженци. Неизменно обаче остава мястото и датата на следващия конгрес: в Боженци на 28/29 юли 2018 г. Тогава ще се чества и цяла петилетка Български Светци на Балкана!!!

Делегатите отпътуваха от Боженци за София, Търговище, Хасково, Ямбол, Видин (през Търново), Габрово по обяд на 30 юли в неделя.

Емоциите е непосилно да бъдат преразказани. Образ ще има, когато такъв се получи в редакцията на сайта (tangalog@abv.bg). А за всякакви неточности и неизправности в материала моля да не вините хроникьора, който бе геройски отсъстващ от събитието.

Изразявам личната си възхита и благодарност към всички присъстващи! Четири поредни години на национални срещи е забележително постижение на българските фенове. Продължаваме да бъдем това, което сме искали от самото начало – общност на хора, които обичат ФК Саутхямптън и могат да милеят за отбора си заедно, общувайки с уважение към всеки член на Задругата. Сотон и пак Сотон!

Advertisements

3 thoughts on “Четвъртият конгрес

 1. Здравейте,
  Съжалявам,че неможах да присъствам на срещата.В Габрово бях в петък ,но в събота/29.07/ дневна и вечерта нощна смяна.
  В събота вечерта реших да се обадя по телефона на Камен,но учудващо за мен,тук в сайта за връзка беше посочен полски номер на телефон,на който никой неотговаря.
  Отидох в интернет на сайта на „Двата щрауса“, на дадения мобилен номер ,който трябваше да е на Радослав никой неотговори,а на стационарния телефон се обади майка му,която ми каза ,че Радослав е в Габрово,а Юлиян незнаела къде е и че срещата не е в „Двата щрауса“.
  До днес преди да видя горе написаното,мислех,че среща тази година не е имало.
  Моля,Камен да остави за връзка с него български номер на телефон,ако изобщо иска някой да свързва с него.
  Поздрави на всички.
  Успешен сезон на Светците.
  СОТОН! ПРЕДИ,СЕГА И ЗАВИНАГИ!

 2. В секцията „БГ светци“ на този сайт бъка от телефони на членовете на задругата….

 3. Към Даниел и към всички, които са се опитвали да се свъжат с мен:
  Извинявам се: номерът, подаден в секцията „БГ Светци“, вече не е актуален.
  Всички желаещи да се свържат с мен могат да го правят на +48 514441160 / tangalog@abv.bg
  Ще внеса корекция в секцията.
  Всякога Сотон!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s