Лемина: първи впечатления

Напълно лично мнение.

Няма как толкова амбициозен трансфер в толкова горещ момент за Светците да не мине без личните ми съображения. В тях не влагам нищо лично към играча, но от респект към Българските Светци се чувствам длъжен да споделя какво видяха вътрешните ми очи на заклет сотонец.

Първо, Лес Рийд заяви, че Марио е изключителен талант и добави:
Да инвестираме в играч от класата на Марио, купувайки от клуб като Ювентус е значителна декларация за амбиция от страна на нашия клуб. Това е сделка, която постави нов клубен рекорд.
Марио има най-добрите си години пред себе си. Вярваме, че той ще бъде отлична придобивка за най-близкото бъдеще.
В тези шеметни пазарни условия, при които се случват някои необикновени и необясними трансфери
[сещай се за кого става дума], ние сме решени да продължим работата си по надлежен и коректен начин. Това е играч, който е печелил трофеи и е играл във финал за Шампионската лига преди по-малко от три месеца. Той подписа със Светците сред много други опции.

Второ, самият Лемина пристигна на Стейпълууд в яке с кожена якичка, от която човек може да забрави, че месецът е август и в Европа времето все още е лятно. При това антуражът му остави впечатление за оглед на къща от страна на рап-звезда с най-доверените му хора (от талисманна сестра до продуцент-доставчик). Жестовете му не оставиха никакво съмнение, че момчето пристига в дълбоко чужда нему културна среда, към която ще трябва бързичко да се пригоди – далеч не само по футболните критерии на Висшата лига.

Марио говори френски, но не се решава да се обърне към медиите на английски език. Добре е, че при Светците той ще има двама души, които ще го вземат под крилото си – Жереми Пие и особено мароканеца Софиан Буфал, с когото може би ще си подхожда най-добре по темперамент, а и по общи тактически задачи. При всички случаи обаче Марио ще разбере, че дори да е Супер такъв, в английския футболен свят стандартът на поведение е минимален, но задължителен. А той изисква период на аклиматизация, която ще ни се наложи да изчакаме (дано догогава не му треснат 3 червени картона и 2 вътрешни дисциплинарни наказания).

В първото си интервю за новия си клуб Лемина каза две неща, заслужаващи внимание:

  • спомена, че е разговарял с Маурицио Пелегрино, който го е убедил в своя проект;
  • като свои най-добри качества той изтъкна именно полезността си едновременно в защита и атака – нещо, което знаем, че МоПе силно цени и ще налага на Южния бряг.

На трето място Марио спомена за желание да играем в Европа и изтърва целите на отбора през новия сезон: да гоним 8-6-то място, пък и защо не Лига Европа.


Марио Лемина е роден в Либревил (в свободен превод Свободоград или Волноград в Габон) през септември 1993, но скоро се премества във Франция.

Въпреки че е играл за подрастващи формации на Франция, той избира да представлява Габон.

Цената на присъединяването му не е официално оповестена от клуба, където се говори за клубен трансферен рекорд. Ювентус обаче признават точните параметри на сделката: 17 млн € (ок. 15 млн £), като може да се покачи с още 2,77 млн £. Началната сума ще бъде изплатена за три поредни години.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s