Още за ВВД

Пътешествие без спирка.

Все още няма индикации за официална оферта към Върджил Ван Дайк въпреки официалната му молба за трансфер от понеделник, 7 август.

Сценариите около защитника са интригуващи, но пропускат главното действащо лице в случая, а то е бордът на ФК Саутхямптън. Възможно е холандецът да бъде продаден на опонент от Висшата лига (не Ливърпул) на намалена цена (едва ли тя ще остане 60+ млн след случилото се). Възможно е бордът да се запъне на желаната от него сума, а е възможно и да се отбият всякакви оферти за трансфер с убеждението, че рано или късно ВВД ще предпочете да се примири със съдбата си на работник с трудов договор и да изкара сезона на Южния бряг.

За мнозина това, което се пише на този сайт, звучи фантазьорски и направо налудничаво. Но ситуацията е такава, че до момента Светците държат твърдо на положението си на водеща инстанция по казуса. Всяко решение за продажба на защитника би доказало уязвимостта на клубовете, които действат като обикновени работодатели, пред работниците или медиите.

Близкият до Саутхямптън журналист от Дейли стар Алекс Крук твърди в статия, че вътрешен човек от Светците му е заявил следното:

Не желаем да продадем Върджил на Ливърпул и сме доволни да го оставим да седи на трибуните през целия сезон, ако ни се наложи.

По-голямата част от феновете биха подкрепили клуба по този въпрос след всичко, което се случи.

Доколко г-н Крук твърди истината, е спорен въпрос. Но в представената от него ситуация има ясна логика.

В крайна сметка г-н В. Ван Дайк е работник на ФК Саутхямптън по трудов договор със строго определени параметри. Ако той не желае да изпълнява точките по договора си (не бъде готов да отдаде необходимото физическо и психическо усилие за предписаните му задължения), той и няма да получава заплатата си. Последното се осъществява на практика чрез лишаването му от двуседмично трудово възнаграждение. Това е най-голямото допустимо дисциплинарно наказание в английския футбол, що се отнася до подобни случаи. Светците са в състояние да наказват ВВД на всеки две седмици, докато той не възстанови дейностите си по трудовия си договор.

Разбираемо е, че хората, обмислящи ходовете на ВВД, не са играчът или неговите роднини, а официалните му представители от Васерман груп. Това е компанията, която преди година организира преминаването на Роналд Куман в Евъртън, а през 2017 г. активно работиха по трансфера на защитника в Ливърпул.

В изявлението на ВВД имаше един формален аргумент, който бе единственият легален изход за атакуване на позицията на Светците. Това бе фактът, че ВВД е бил наказан с двуседмично неизплащане на заплатата неправомерно. Има се предвид фактът, че ВВД не е отказвал по никакъв начин да изпълнява задълженията си, а е бил изваден от състава по нареждане на старши треньора, което е и самата истина.

Истина е обаче и друго – че в договора на професионалния футболист е вписано, че той трябва да изпълнява професионалните си задължения съвестно и по възможно най-добрия начин. А това означава без декларации, че играчът желае да напусне и не се чувства психически готов да се посвети изцяло на клубната кауза. Точно това са били и причините, поради които Пелегрино (след съгласуване с борда) е извел ВВД от състава и впоследствие Ван Дайк е бил наказан с орязване на заплатата.

Васерман са солидна компания с адвокати, които отлично боравят с материята си. Светците обаче имат борд, който също не пасе трева и знае какво върши, когато награждава или наказва персонала си.

Възможно е случаят да отиде до съд, в който всяка от двете страни ще доказва своите аргументи за извършените постъпки. От последните абзаци на изявлението на ВВД обаче личи много ясно, че лагерът на защитника разчита на уважаване на молбата му, а не на съдебно разрешаване на ситуацията.

С една дума – изглежда, че Светците наистина продъжават да са водещата инстанция по казуса.

В момента Ван Дайк е поставил на карта не само личната си съдба. Мястото му в националния отбор на Холандия също започва да изстива, а перспективата Дик Адвокаат да не го използва в проблематичния си тим става все по-тревожна. В момента холандските медии са естествено на страната на своя сънародник. Интересно е да се види дали през септември/октомври те няма да променят настроенията си към защитника предвид неговите ангажименти към Оранжевите.

Битката за ВВД не е само негова лична. Тя поставя под силно напрежение и самата агресивна политика на Васерман груп. Под повърхността на футболните страсти се води не по-малко интригуващо извиване на крайници между спортните клубове и агентите. В подобни войни играчите, в чиито интерес се води цялата суматоха, се оказват пионки.

Междувременно продължават слуховете за интерес на Саутхямптън към Бен Гибсън от Мидълзбро. Сотон!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s