Тъй рече МоПе

Първата пресконференция.

Първата пресконференция на Маурицио Пелегрино като наставник на Саутхямптън вече е факт.

Събитието бе важно за налагането на аржентинския треньор в Англия. Можем да заключим, че МоПе се справи великолепно със задачата си. Със сигурност той притежава много повече комуникационни умения и харизма, които го правят далеч по-приемлив за медиите и феновете.

Конкретно върху състава и мача със Суонси МоПе каза:
Отборът върви добре. Все още най-важното е да се изгради доверие и вяра в състава, за да се работи върху личните нововъведения на Пелегрино.

Ван Дайк: мнението на треньора остава същото. Върджил е важен играч за Светците и ще бъде приет обратно, когато бъде 100% готов да се посвети на клуба. Пелегрино много дипломатично, но и пределно конкретно описа случая, като заключи, че в момента не може да контролира чувствата и мислите на футболиста. Но позицията на Светците не е променена и тя не е свързана с продажба.

За ВВД Пелегрино добави, че е разговарял и с борда, и с играча. Но тези разговори не са били чести. Става дума за няколко срещи, на които Пелегрино е изразил позицията си, която изцяло съвпада с тази на борда.

ВВД продължава да тренира отделно. Освен това, той не е тренирал в последните два дни заради вирус. Т.е. Върджил няма дори теоретична възможност да бъде включен в групата за Суонси.

Марио Лемина тренира добре и е физически готов да играе за Светците. В петък вечер / събота преди обед ще се реши дали ще попадне в групата за мача. Пелегрино подчерта, че според неговото мнение отборът е имал нужда от такъв играч, който е еднакво успешен в дефанзивна и офанзивна фаза. Думите на треньора подсказват, че този трансфер е силно повлиян лично от него.

Пелегрино призна директно, че би желал да види нови трансфери преди затварянето на летния прозорец. Той обясни, че както с Лемина, така и по отношение на евентуални други попълнения се търсят хора, чийто профил ще внесе нови опции за настоящия състав. Намекът му бе за един нов играч, но без да изтърве каква позиция иска да подсили.

Общите впечатления от първата пресконференция на Маурицио Пелегрино не може да не бъдат позитивни.

Аржентинецът говори на много добър английски, като дори сам се поправяше и намираше най-точните фрази, за да изкаже позицията си.

Пелегрино оставя впечатление за конкретност и откритост пред медиите, което автоматично го прави по-полулярен сред журналистите. Той обаче показа и много добро владение на езика на тялото и мимиките: усмихваше се при важни моменти, приемаше всякакви въпроси без да трепне, завърташе всички въпроси към клубната солидарност.

На всички по-общи теми, като напр. целите за сезона, Пелегрино отговори с общи фрази и подчертаването, че неговата лична работа с отбора е дълъг процес. Той обаче много ясно вплете посланието, че е щастлив да бъде мениджър на Светците и желае да напише своята част от историята на клуба.

Всичко, което аржентинецът излъчва до момента (видеоматериали, интервюта и пресконференция), говори за стабилен, целенасочен и много достъпен професионалист с умения на психолог и мотиватор. Истинският тест за Пелегрино обаче ще настъпи в събота от 17.00 ч., когато точките ще се обират не с фасон, а с факти на терена. Сотон!

Вашият коментар