Трансферният прозорец в цифри

Обзор на Премиършип.

Анализ на Скай спортс показва най-съществените параметри от летния трансферен прозорец на 2017 г.

Тенденцията в Премиършип е очевидна: надграждане над миналогодишния рекорд на похарчените средства. Общата сума за закупени играчи в английския елит това лято възлиза на 1,47 милиарда £.

Похарчени средства
Най-големите купувачи са Ман Сити, които са похарчили общо 217, 3 млн. Втори тази година са Челси 202 млн), които надминаха миналогодишните подгласници Ман Юнайтед (169,5 млн). Както се вижда от долната графика, Светците попадат в групата от 10 отбора с приблизително равни разходи, които не надхвърлят 50 милиона:

Към групата на сериозно инвестиралите клубове се присъединяват Евъртън (152,9 млн), Ливърпул (89,5 млн) и Тотнъм (61,4 млн).

Най-спестовните това лято се оказват Стоук Сити, похарчили „дребната сума“ от 25 млн.

Приходи от трансфери
Тази година абсолютният водач по този показател са Евъртън със 109,75 млн £, главно заради продажбата на Ромелу Лукаку на Ман Юнайтед.

Долната графика показва, че Светците и тук са във втората част на Премиършип. В резюме: похарчили сме малко, но не сме продавали комплексно. Естествено, ситуацията щеше да бъде съвсем различна, ако бяхме продали един играч повече. Най-сладкото е, че ще получим ок. 2,3 млн £ от преминаването на А. Окслейд-Чембърлейн от Арсенал в Ливърпул (не знам дали това се отчита в долната таблица). За първи път от завръщането ни в Премиършип летните ни приходи са под 20 милиона. Кр. Палас, Брайтън и Борнемут обаче не са получили нито стотинка:

Балансът „Купува-продава“
Само 5 клуба излизат на плюс от летния трансферен прозорец: Суонси, Арсенал, Стоук, Бърнли и Тотнъм. Абсолютните водачи на отрицателния трансферен баланс са Ман Юнайтед, следвани от Сити и Челси. В общи линии, през този сезон най-големите продавачи са и най-силни купувачи. Светците са отново по средата:

Брой закупени играчи
Тук озадачаващо е, че цели 4 клуба са привлекли внушителния брой от 13 нови състезатели: Евъртън, Уотфорд, Хъдърсфийлд и Брайтън. Докато за новаците това е напълно обяснимо, Карамелите и Лосовете загатват за мащабни преобразувания в клубовете, подсказващи както недоволство от предходното класиране, така и болезнена амбиция за новия сезон.

Светците тук заемат място на опашката с едва 4 попълнения в една група с Юнайтед, Борнемут, Палас и Ливърпул. Зад тях на опашката е единствено Арсенал с 2 нови имена. Златната среда през 2017 г. (10 клуба) показва средно по 6 нови попълнения на клуб. Таблицата отчита и приходящите играчи под наем:

Изходящи трансфери
И тук се отчитат играчите, заминали под наем. Отново Светците са на опашката. Те и Ман Юнайтед са се разделили „само“ с 12 имена в съставите си. На другата страна на скалата са Челси, които са се разтоварили от 43 футболисти!!! Това са буквално 4 единайсеторки. Голяма част от тези имена обаче са разпратени под наем. Сходна е ситуацията с Ман Сити (36 отпратени) и Евъртън (28).

Общото заключение по този показател е, че клубовете правят сериозни чистки на вторите си състави и подрастващите групи:

Опит за заключение
Огромните пари в Премиършип носят и огромно текучество на средства и персонал.

Видимо е, че за запазване или надграждане на позицията в елита клубовете прибягват до все по-агресивна кадрова политика. Възпитаниците на местните школи не са в състояние да задоволят средните изисквания за мъжките състави, поради което биват освобождавани или изпращани под наем. Трансферните суми (дори за едногодишен наем) растат съобразно с приходите и доказват уникалното място на Премиършип в световния спорт.

Европа продължава да бъде доминирана от културата на футбола. За разлика от нея, в Северна Америка съществуват няколко конкуриращи се по популярност спортове: баскетбол, хокей, бейзбол, американски футбол. На Стария континент обаче продължава господството на добрия стар футбол, а в него най-мащабните средства отиват безспорно в Премиършип.

Значимостта на Висшата лига предопределя и поведението на английските клубове в европейските турнири. Обратно на цяла Европа, турнирните континентални мачове отстъпват по важност на битката във вътрешното първенство. Ако Шампионската лига (и особено фазата на директните елиминации) продължава да бъде най-атрактивна цел за всички, то груповите двубои за КЕШ и почти всички фази на Лига Европа не могат да се мерят по важност с редовните кръгове в Премиършип. Това е реалността, която определя живота на английските елитни клубове и която важи с пълна сила и за Светците. Бихме приветствали ново европейско приключение, но то не би променило статута ни на клуб от средния пласт на Висшата лига. Напред към новия сезон!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s