ВВД: защо ни засяга?

Не е толкова просто.

Напълно разбираемо е, че феновете на Светците се чувстват уморени от неприключилата сага с Върджил Ван Дайк. Вярно е, че трябва да се концентрираме върху състава и тези, които желаят да оставят принос в отбора. Всички обстоятелства около историята с Върджил говорят и за немалка отговорност и безспорна вина на защитника.

Но случаят ВВД изобщо не се отнася единствено до първия тим, до лигавенето на един футболист или до парите, които могат да се вземат или не от продажбата му. Заради това, макар да е болезнено, Ван Дайк остава в полезрението на нашия сайт. Ето три конкретни причини за това:

1. ВВД е играч на Светците с дългогодишен договор. Всеки играч на Светците заслужава внимание и подкрепа, докато е в отношения с клуба. При това, той бе картотекиран сред 25-та мъже за новия сезон, а както клубът, така и отделни играчи (напр. Стивън Дейвис) говориха категорично за очакванията той да се завърне в състава.

2. Отношенията между Саутхямптън и ВВД съвсем не са най-важните. Става дума за скритата война между холандската компания Васерман груп и борда на Светците, в която Върджил е само пионка. Без съмнение Светците държат да покажат, че не могат да бъдат огъвани от агенти, решили да правят сделки чрез тотално пренебрегване на едни клубове за сметка на други, както и на налични договорни отношения.

Ако ВВД продължи да не играе, Васерман ще удържат важна победа, защото нищо няма да им пречи да твърдят, че докато те изработват оптимални сделки за техните клиенти, някакви дребни клубчета възпират футболистите от закономерно професионално развитие.

Саутхямптън обаче не са клуб, в който Роналд Куман може да казва, че е щастлив, а седмици след това да обяснява, вече като мениджър на Евъртън, как не е бил третиран с достойнство от борда на Светците. Саутхямптън не са и такъв клуб, който може да понесе щастлив Ван Дайк през май 2016, само за да види как през декември, когато сменя досегашните си агенти с Васерман, защитникът започва да говори за напускане, защото вече му било време да продължи напред.

Ако има нещо, което Светците показват категорично в изтеклите години, то е планирането на действията си и осланянето на стабилността в корпоративната им организация и хората, които я поддържат. На тази плоскост Васерман действат като зараза, разяждаща отвътре организма (срв. и името им). Ако тестът Васерман се прилага за сифилис, то отстраняването на влиянията на Васерман груп на Южния бряг ще означава съхраняване на вътрешните сили на клуба.

В този смисъл третирането само на ВВД е лекуване на симптома, а отрязването на домогванията на Васерман груп към наши хора – премахване на болестта.

3. Личното, пряко и ежедневно отношение на всички в Саутхямптън към ВВД също е изключително важно. То ще покаже с какви меки компетенции разполага клубът (прословутият man management), за да преодолява вътрешни кризи. Овладяването на съблекалнята не е лека задача. Овладяването на ПР ефектите от проточилата се история също е трудна работа.

Заради всичко това казусът ВВД продължава да бъде актуален за Светците. Той не е страничен проблем с пренебрежими последствия, а реален показател за процесите и настроенията в клуба. Сотон!

PS: Във вторник към 15.00 бг време все още няма вести дали защитникът се е явил на Стейпълууд и с кого тренира.

Advertisements

4 thoughts on “ВВД: защо ни засяга?

  1. Само преди броени минути в официалният сайт….Върджил тренира под ръководството на Пелегрино в първият отбор!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s