Палас – Светците: реакция

Трудна, но заслужена победа.

Резултатът е изключително важен. За радост, не само той бе причина за удовлетворение – играта на отбора показа подобрения на всички равнища. И също важно – отборът игра ентусиазирано, предоставяйки на феновете много надежди.

Секелцията
Пелегрино бе на път да разочарова всички верни Светци с поредна озадачаваща селекция. Йошида се завърна за сметка на Стивънс като партньор на Хьод. Лемина зае логичното място в средата, но такова не се намери за Джеймс Уорд-Праус. Освен това, Душан Тадич запази титулярната си позиция, а на върха вместо Габиадини бе поставен Шейн Лонг. Отново нямаше изразен нападателен дует, а таранската позиция за ирландеца не вещаеше стрелкови успехи.

Още по-озадачително бе разположението на пейката: двама централни защитници (?!) в лицето на Ван Дайк и Джак Стивънс в компанията на Мат Таргет. Нима Пелегрино се е отказал от услугите на Сам Макуин тъкмо в среща, в която бе естествено да се очаква промяна по крилото със защитно-офанзивни функции? Освен това, аржентинецът бе решил да използва лекото неразположение на Чарли Остин, за да го остави извън групата за сметка на Габиадини и Буфал…

Ако нещата не се бяха развили по позитивен начин, Пелегрино щеше да си навлече справедлив гняв от страна на феновете за странната селекция.

Мачът
Никой не се е съмнявал, че срещата ще бъде трудна и мъжка. Този път обаче Пелегрино бе подготвен тактически, а най-важното е, че отборът показа колективен хъс. Напълно противоположно на миналата събота срещу Уотфорд, сега Ромеу, Лемина и Стивън Дейвис овладяха теченията в центъра и допринесоха за категоричното надмощие на Светците въпреки чудесните индивидуални отигравания на Орлите, особено на Лофтъс-Чийк.

Като цяло Светците разполагаха с по-добри играчи на всички позиции, а критичните моменти отзад бяха преодоляни къде с късмет, къде със задружност.

Куриозите
Това бе мачът на подхлъзванията. Три положения, при които можехме да си изпатим. Два пъти Редмънд и веднъж Ромеу се изпльоскаха комично на тревата, но за щастие ситуациите бяха парирани.

Ориол Ромеу изигра последните 20 минути с фланелка без номер и име. Причината е още неразкрита, но инцидентът ще подскаже на домакина Марк Форбс всякога да е подсигурен с втори екип на играещите.

Върджил Ван Дайк влезе за 5 минути много повече като символичен акт от страна на борда, отколкото като тактическа необходимост. Все пак Върджил трябваше да подсигури втория етаж на дефанзивата, за да избегнем изненади в последните секунди. Защо обаче Джак Стивънс бе изобщо на пейката?

Дебело подчертавам, че Саутхямптън даде подобрения на всички равнища и целият тим трябва да бъде поздравен за отличните усилия. Но специална похвала трябва да отиде за следните футболисти:

Фрейзър Форстър. Дали по инстинкт, дали заради качествата си, но Фрейзър извади две абсолютни положения. Без да блесне в останалите си изяви, тези положения с абсолютна сигурност ще възвърнат част от хъса и самочувствието му. Останалите казионни изяви бяха също отлично премерени: без риск и без тромавост.

Уесли Хьод – това е титулярният защитник, който заслужава всеки паунд от трансферната сума. Холандецът показа класа, каквато с цялото ни уважение и любов Мая и Стивънс не демонстрират. Към това Уесли борави с левия крак и така обира много по-ефективно топки, които иначе биха били обработени по-бавно. В този мач Хьод започна с две страхотни дълги центрирания, а сетнешните му изяви показаха стабилност, откаквато отчаяно се нуждаем в защита.

Марио Леминаабсолютният играч на мача. Габонецът е доказателство, че с него средната линия наистина изглежда надградена. Подвижен, с безупречно изпълнена тактическа роля (дефанзивен полузащитник, партньор-близнак на Ромеу), Лемина бе страхотен в открадването на топки, в покриването на проблемните зони, бягаше без да пести сили, а при шансовете да пробие напред не се колебаеше да подпомогне офанзивата, без да оголва съотборниците си. Ако Лемина продължи в същия дух, Светците ще изглеждат съвсем различен състав в сравнение с първите си 4 мача.

Стивън Дейвис. Големият капитан, който покачи скоростта. Дейво бягаше много повече и затвърди реномето си на отборен играч. Голът му справедливо трябва да го превърне във вдъхновител на атаката. Чудесно стечение на обстоятелствата за Дейвис, който се нуждаеше от такава инжекция на самочувствие. Да му е честит мач номер 200 за Саутхямптън!

Обеци на ухото
Те продължават да тежат. Колкото и добре да бе изигран мачът в персонално, тактическо и психологическо отношение, остава фактът, че Светците не играха за чисти голови положения. Ситуации продължиха да се създават, но те бе бяха разигравани с потребното за това настървение. Похвално е, че имаше удари отдалеч (при това точни!). Като цяло обаче отборът игра за задърржане на резултата и не търси активно второто попадение, което щеше да отвори далеч по-различен развой на срещата.

Противно на очакванията, Маурицио Пелегрино оставя впечатления за страхлив тактик. Атаката е колективно дело, тук спор няма, но тя не може да се оставя единствено на острието. Редмънд и Тадич действаха като типични полузащитници, а особено второто полувреме срещу Палас изискваше комбиниране между много по-бързи партньори с пряк поглед към вратата, каквито са Лонг и Маноло.

От своя страна Тадич игра добре, но при контрите се проявява с мудност. Освен че не е спринтьор, той изчаква съотборници и бави обработката с повече финтове, които неимоверно притъпяват изненадата в действията ни. Въпросът обаче е към Пелегрино – кога ще се осмели да пусне Лонг по крилото с Габиадини на върха?

Общата оценка на мача не може да не е строго положителна. Палас бяха отчаяни да донесат резултат на новия мениджър, а оцеляването ни при неизбежния им натиск в началото на втората част бе ключов психологически момент. Очаква ни ведра подготовка за Манчестър Юнайтед в следващата събота. Отборът показа, че в рамките на седмица може да променя облика си. Да се надяваме, че срещу Моуриньо няма да се върнем към анемичната си посредственост.

Статистика: КП – С: владение: 45-55%, удари към вратата: 14-13, от тях точни: 3-4, корнери: 5-5, точни пасове: 311-406. ЖК: 5-1 (Лонг).


ИГРАТА: 17 прогнози: 3 единици, 4 хикса, 10 двойки. Браво на Стефан и Лили за закования резултат!

Временно класиране на 16 септември 2017 след 1-0 като гости на Кристъл Палас в 6-тия мач за Светците този сезон:

1. Илия 6
­­­­­­­– Ст. Великов 6
3. Л. Атанасова 4
4. И Александров 3
5. Христо 2
гити78 2
Юлиян 2
И Дойчев 2
Красимир 2
И Дончев 2
11. Огнян 1
Иван Попов 1
Цветан Йоргов 1
Ярослав 1
даниелпавлов74 1
Любомира 1
Камен 1
Илиян 1
19. Красен 0
Радослав 0
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s