Тактически съображения

МоПе се открехва по темата.

Във втората част от пресконференцията срещу Ман Ю Маурицио Пелегрино се отпусна да говори за своите разбирания върху съвременната футболна тактика.

Можем да се съгласим или не с аржентинеца, но откровеността му заслужава уважение. Ето и най-важното:

За мен не става въпрос да поставиш хора да играят отпред (т.е. двама нападатели), а да хората ти да пристигнат отпред (колективно в съответния момент). Концепцията е съвършено различна.

Ако просто поставиш хора там, си гарантираш сила в един момент от играта. За мен обаче голямата борба в съвременния футбол е да контролираш играта. А контрол над мача не става просто с напълването на хора в средата, със защитници, бекове или втори нападател.

Точно това (контролирането на играта) за мен съставлява 90% от един мач.

Истина е – понякога трябва да играеш с трима централни защитници, понякога – с двама централни нападатели. Правили сме го преди (с Чарли, Маноло, Шейн в различни ситуации). Ние ще продължаваме по същия път (с тактическа гъвкавост), защото не знаеш какво ще ти поднесе следващият мач.

За вкарването на голове: Повтарям – моята гледна точка, моето убеждение (а не истината по принцип) – това е, че не става дума за поставяне на допълнителен нападател.

Пелегрино стана още по-октровен, когато го попитаха за критиките, че не се възползва достатъчно от услугите на нападателни играчи:

Вие мислите ли, че мениджърът ще остави някого на пейката, за да не вкарва голове? Все едно: оставям един нападател на пейката, защото не искам да вкарам гол?! Мислите ли, че това може да бъде вярно? Обратното е – опитвам се да изведа най-добрия отбор на терена. Защото мениджърът е този, който независимо от победа, равен или загуба, носи отговорността във всеки един мач. Разбира се, че правя грешки, защото това е моята гледна точка, но всеки път се опитвам да изляза с най-добрия тим. Мисля за най-доброто за Саутхямптън, а не за отделни играчи.

Трябва да мисля за всички, за клуба, а не за индивидуалности или за системата по принцип.

Избирам 11 души, защото мисля, че те ще бъдат най-добрите играчи за победа в конкретната среща.

Каквито и да са последствията от треньорските решения на Пелегрино, неговите думи от четвъртък следобед му правят чест. До момента не сме имали толкова открити мениджърски размисли върху общата философия на игра от страна на мениджърите. Почетино и Куман обикновено обясняваха конкретни ситуации (и то с по 1 изречение), а общите насоки на играта се свеждаха до атакуващ, пресиращ, енергичен футбол и т.н.

Разбира се, Пелегрино не казва нищо конкретно върху тактическите си убеждения. Но дава достатъчно широко изложение на убежденията си: движение на целия тим, отборна защита и офанзива, напасване на схемата към наличните играчи… Всичко това е в съгласие с ранните знаци, които той даде при пристигането си на Южния бряг. Остава да видим и успеха на философията му. Сотон!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s