За баницата

Английската, не балканската.

Дейли мейл съобщава, че Премиършип е изправен пред най-голямата заплаха за единството си, откакто е създаден.

Става дума за разпределението на 1 милиард £ (хиляда милиона!) от телевизионни права, т.е. за 35% от разпределението приходите от права за задгранично излъчване на мачовете от Лигата.

В сряда (вчера, 27 септември) 14-те клуба извън топ-6 на Премиършип са се срещнали на работна среща в лондонския хотел Пулман Св. Панкраций, за да обсъдят общата си политика. Това става седмица преди събирането на всички клубове за официалното обсъждане на сделката.

Председателят на Висшата лига Ричард Скъдамор е присъствал на заседанието. То е било свикано по инициатива на председателя на Кристъл Палас Стиж Париш. След срещата Скъдамор е заявил, че три клуба са се присъединили към позицията на топ-6. Това са Евъртън, Лестър и Уест Хям, които приемат условията на Ман Юнайтед, Ман Сити, Ливърпул Арсенал, Челси и Тотнъм. Според тези 9 клуба, следователно, въпросните 35% от задграничните права за следващите 3 години трябва да се разпределят според класирането в Лигата. Т.е. големите ще получат повече, а класиралите се по-назад тимове – по-малка пропорция от сумата.

До момента всички средства, постъпващи от задгранични тв права, се разпределят по равно между 20-те клуба, членуващи в Премиършип.

За да се стигне до промяна на срещата идната седмица, са нужни 14 гласа „ЗА“. Това е условието за въвеждането на каквито и да е корекции в регулациите на Премиършип. Следователно през следватата седмица на официалното заседание ще се лобира много силно в името на идеята за разпределение на благата според класирането.

Позицията на топ-6 клубовете се защитава по инициатива на изпълнителния директор на Ман Сити Феран Сориано. Тяхната логика е, че повечето средства за тях се полагат заради несравнимо по-голямата подкрепа, която получават от зрителите. Естествено, обратната позиция – на останалите клубове – е, че Премиършип дължи популярността си на всички състезаващи се отбори, които гарантират конкурентоспособността и зрителския успех на първенството.

Проблемът за Скъдамор е да балансира между интересите на богатите и по-скромните клубове, за да задържи Висшата лига като стабилен футболен и бизнес формат. В противен случай напреженията и слуховете за отделяне на топ-6 от Премиършип ще продължат да циркулират в близкото бъдеще. Сотон!
Advertisements

One thought on “За баницата

  1. И тимът ни в Топ 6 ще се забие,
    след като Стоук Сити набие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s