Стоук – Светците: реакция

Пълен провал.

Това бе мач, който трябваше да бъде спечелен по категоричен начин. Домакините бяха с разнебитена защита, крайно неуверена полузащита и стойностно нападение, което обаче можеше да бъде неутрализирано без проблеми.

Негативният резултат и крайно негативните впечатления от представянето на Светците трябва да бъдат приети без оправдания и смекчаващи вината обстоятелства. По частното ми мнение главният виновник е мениджърът Маурицио Пелегрино, който показа, че не владее отбора си и не може да го вдъхновява.

Единствената изненада в стартовия състав бе оставянето на Уесли Хьод на пейката, за да бъде даден пълен старт на Ван Дайк. Ако Уесли не е бил контузен или душевно травмиран, какви са били основанията на треньора да го остави извън терена?!?! Той е сред най-класните играчи на отбора и до момента показа изключителна култура на защитник, говореща за оптималната му форма.

Първото полувреме бе много по-атрактивно от традиционните представления на гости на Грънчарите. Много брак и пропилени пасове / центрирания, но с дух и поглед към вратата. Тук и двата отбора се постараха да изненадат. Позитивното при Светците бяха ударите отдалеч. Негативното – слабите центрирания на Бертран и Седрик и липсата на експедитивност при Тадич и Редмънд. Въпреки всичко това (включително и гола) човек можеше да си представи напън и обрат на резултата.

Второто полувреме обаче бе тотално провалено от Пелегрино. Не знаем какво е говорил в съблекалнята, не знаем какво е кроил на почивката, но резултатът бе покъртителен – от първата секунда отборът бе скован, играчите изглеждаха като счупени матрьошки, а статичността бе толкова потискаща, че трибуните (и от двата лагера) често се смълчаваха.

Голът на Йошида не отменя общата оценка. Той бе красив, но против логиката на играта. Все пак възможностите за щурм бяха окепазени от подхлъзване на Седрик и ново блокиране на защитата, която позволи грандиозен каламбур да увеличи славата на Питър Крауч.

Смените на Пелегрино бяха кошмарни. Вместо да замени изнервения и обезвреден Тадич, той изтегли Стивън Дейвис. Накрая пък извади Марио Лемина?!?! И изведнъж Пелегрино, който твърдеше, че Лонг, Остин и Габиадини били подобни и еднотипни играчи, се озова и с тримата на терена.

През нито един момент от втората част Светците не се освободиха от сковаността си. Финалният юруш бе емоционален, но плод на пълна тактическа безпомощност, докато домакините бяха физически и мисловно отпаднали и очакваха да бъдат неизбежно наказани.

Кога Пелегрино ще заиграе с Шейн Лонг по крилото? Кога отпред ще имаме острие, на което Лонг да подава? Кога Тадич и Редмънд ще седнат на пейката?

Главният проблем на Светците е, че те играят хубавко, докато се стигне до нуждата някой юнашки да забоде топката. Без финален удар тази система е тотално неоснователна. Защо треньорът продължава да упорства, или си проси не само уволнение, но и гнева на феновете? Да, трябва да се подчертае: в момента Саутхямптън имат повече фенове, отколкото треньори, които знаят кой трябва да стартира срещата.

Хубавката игра не провокира нито едно сериозно спасяване на Джак Бътланд. При такова положение каквото и да се говори за други параметри на тактиката, е безсмислено.

При цялата ми любов към Мая Йошида (и да му е честит голът), мястото му не е на терена, когато Хьод и Ван Дайк са във форма. Японецът започна сезона стабилно, но се върна към старите си привички. Ван Дайк наистина направи дузпа, но останалите му изяви бяха на изключително ниво.

В момента Марио Лемина демонстрира цяла класа над съотборниците си. След 2-3 мача същото ще покаже и Ван Дайк. Към това, наличната тактика прави талантите на Маноло Габиадини да се похабяват без никакъв дивидент за нас. Пелегрино не просто буксува, но жестоко упорства в грешките си. Нямам друга интерпретация на положението.

Светците притежават твърде много стойности, за да бъдат застрашени от изпадане. МоПе обаче се превръща в още по-лошо копие на Пюел, от което идва и най-голямото обвинение към него – проваляне на потенциала на един много добър състав.

Статистика – Ст-Сотон: владение: 30-70% (ако щете – вярвайте), удари: 9-13; от тях точни: 6-3; корнери: 5-6; нарушения: 11-10; ЖК: 1-2; спасявания: 2-4.


ИГРАТА: 19 прогнози: 3 единици, 4 хикса, 12 двойки. Респект към И. Александров за закованата прогноза.

Временно класиране на 30 септември след загубата с 1-2 като гости на Стоук Сити в 8-мия мач за Светците този сезон:

1. Илия 9
­­­­­­­2. Ст. Великов 6
Л. Атанасова 6
И Александров 6
5. Огнян 4
6. Христо 3
7. гити78 2
Юлиян 2
И Дойчев 2
Красимир 2
И Дончев 2
Любомира 2
Камен 2
даниелпавлов74 2
Красен 2
16. Иван Попов 1
Цветан Йоргов 1
Ярослав 1
Илиян 1
Цветелина 1
21. Радослав 0
Advertisements

6 thoughts on “Стоук – Светците: реакция

 1. Изключително верен пост на Камен. ще го допълня малко в някои от аспектите, като предложа анализ на „безмозъчните действия“ на Мо Пе…./вече се питам кога ще го уволнят, но явно няма да е скоро, за съжаление/.

  1. Идеята да пусне ВВД е скверна и неправилна изначално! Защо? имащ Хьод, който играе стабилно и изключително полезно и точно /независимо, че беше виновен за един единствен миг при гола на Лукаку/. ВВД сбърка при втория гол наравно със Седрик, направи дузпа и макар да скачаше храбро за първа топка и да се опита с игра в предни позиции да компенсира, това което сътвори, лично мен не ме убеди че е по-добър от Хьод. Йошида трябва да призная, „независимо“ от прекрасния си гол, в момента излъчва стабилност. Няма грешки, няма много грешки в пасовете-за мен е ОК. А и е капитан, в момента. Истината е, че защитата този път се пропука здраво-Стоук, при цялата липиса на идея в играта си, просто в 4-5 ситуации в предни позиции, надиграха в определени моменти личните си пазачи и създадоха 4-5 реални положения за гол, две от които влязоха. Просто и ясно-с повече директен футбол, с удари, борба и правилно пласиране Стоук си вкерехе два английски гола. На които ВВД, просто гледаше мача от близо.

  2. Нападението. За мен Мо Пе с нищо, С АБСОЛЮТНО НИЩО не е подобрил играта в тази фаза на играта от времето на Пюел. Играе се същото безумно цъкане, с обикаляне и тук таме някое центриране към „снажния Лонг“, който със своите 172 сантиметра, с изправени ръце и след прическа, би трябвало да търси гола с глава. Първо-Лонг е слаб с глава-да му го кажа на МоПе, ако не го е забелязал! Второ – Лонг не става за сам нападател!!! Няма дрибъл, не увлича хора и не отваря място, той просто не е заплаха за защитата. Да, имаше един шанс първото и един второто полувреме – и двата ги пропиля. Абсолютна глупост е твърдението на Мо Пе, че бройката нападатели не решава нищо!!!!!!! Напротив-когато имаш проблем именно там, търсиш промяна в схемата, с повече насищане на тази зона. Куман беше умен мениджър и бързо разбра силата на отбора-висока преса, яка защита и бързи пасове напред и САМО НАПРЕД към нападтелите-Лонг, Мане и Тадич. Тадич е за яка пейка в момента-не виждам в него хляб, ама изобщо. Мане го няма. Но има Габиадини /КОЙТО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯ ГУБИ УВЕРЕНОСТ И СИЛА ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СЛЕДВАЩ МАЧ, ЗАПОЧВАЩ ОТ ПЕЙКАТА/. Все още не е късно за парвилните решения: Тадич-моментално вън! На крилото – Буфал или Прауз /аз бих предпочел Прауз, напред двамата-Лонг и Габиадини /ОТ САМОТО НАЧАЛО/. Дълги бързи топки към двамата напред и нека е грях!!!! За мен да не играе Габигол е фрапантна глупост-трябва отбора си да направиш така че, в нападение да използва качествата на този добър нападател, а не той да търси да се наглася към безплодната схема на игра!!!

  3. Защитата. ВВД не е готов, за мен. Хьод и Йошида твърда двойка централни. За мен, Седрик е слаб, друг е въпросът че няма добра алтерантива в момента. Бертран и той не е цвете, но все пак е по-концентриран. Трябва им пейка и на тези двамата, но не заедно вън, а по отделно редувайки ги със смени-Таргет, МакКуин. Въобще, МоПе разполага с изключителен комфорт: загуби рано-рано двубоя за Карабао Къп и сега играе по един мач на 10 дни, а отборът му не може да наложи здравата и висока преса на Куман!!! Дори при Пюел, някак отборът стоеше, по-компактно според мен, отзад. Стоук спокойно можеха да ни вкарат 3-4 гола днес, и пак казвам: Форстър пази добре последните 3 мача.

  4. Мениджърът. Вярно е, че сме едва 6 кръг. Сега, вече виждам опасенията на Камен при назначаването на Мо Пе: той си мисли, че Светците са Алавес, а ПЛ е Ла Лига!?!?! Е, не са!!!! Аз лично видях достатъчно от този човек.

  5. Перспективата: следващите 4 мача на отбора са за мен РЕШАВАЩИ за отбора и мениджъра!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Имаме две домакинства на Нюкасъл и УБА, гостуваме на Брайтън и приемаме Бърнли!!!! При други обстоятелства бих казал че това са задължителни поне 10 точки, но сега си мисля че от тези 4 мача ще вземем между 1 и 3 точки, а след това ако Бордът има капчица разум ЩЕ РАЗКАРА МО ПЕ СЪС ЗВЕРСКА СИЛА!!! Дотук, за мен отборът определено ДЕГРАДИРА И КАТО ИГРА, И КАТО РЕЗУЛТАТИ!!!

 2. Спокойно бе Красен, нищо фатално не се е случило? Аз като Неофит (новопокръстен) се опитвам да коментирам, вие подлагате моето мнение на съмнения?

 3. много ми хареса схемата с четирима нападатели последните 10 мин системата беше юруш
  и все пак това ни са 10 най-добри минути до тук в първенството

 4. Дали не пропускаме нещо? Това, че имаме вратар от световна класа, ако не беше Форстър щяха минимум четворка да ни зашият!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s