За разпределението на благата

Статуквото остава…

… за момента.

На днешната среща на 20-те клуба от Висшата лига не бе взето решение за промяна на правилата за разпределение на приходите от тв-права от чужбина. Това съобщи местният Дейли еко, според който Светците са сред най-твърдите опоненти на предложенията на богатите клубове.

Срещата в сряда бе инициирана от председателя на Висшата лига Ричард Скъдамор, който е принуден да балансира между интересите на т.нар. Биг Сикс (голямата шестица, сиреч Ман Юн, Ман Сити, Челси, Арсенал, Ливърпул и Тотнъм) и тези на останалите клубове.

Логиката е ясна: богатите желаят разпределението на задграничните тв приходи да бъде подобно на подялбата на средствата от британските компании (Скай и БТ спорт). Тъй като Скъдамор съзнава, че не може да се постигне решение за цялостно разпределение на приходите според класирането, той предлага 65% от задокеанските суми за следващите три години да се делят по равно, а 35% да се раздават според крайното класиране на отборите.

Тезата на богатите клубове е, че именно те гарантират интереса към Премиършип в чужбина, защото те са най-популярните клубове. Тезата на останалите отбори е обратна – именно Висшата лига в своята цялост гарантира конкурентоспособност, следователно парите трябва да се делят по равно между всички участници.

Страховете на Скъдамор са, че ако богатите продължават да бъдат недоволни от статуквото, те все някога могат да реализират заплахата си, образувайки международна супер-лига. За промяна на правилата в Премиършип обаче са нужни 14 от 20 гласа. Това означава, че Скъдамор е трябвало да лобира. Преди днешната среща е станало ясно, че три клуба са били готови да подкрепят предложението на Голямата шестица – Лестър, Евъртън и Уест Хям.

Днес се съобщава, че още два клуба са били привлечени от идеята – Нюкясъл и Уотфорд. Въпреки това до гласуване изобщо не се е стигнало, тъй като е било ясно, че предложението няма да мине.

Според Еко, най-твърдите опоненти на евентуално ново разпределение са именно Саутхямптън, Кристъл Палас, Стоук Сити и Суонси.

Преговорите обаче ще продължават безконечно. Следващи разговори между клубовете са насрочени за идния месец.

Принципът на разпределението е ясен. На практика той означава, че ако правилото бе влязло в ход още миналия сезон, Челси са щели да получат допълнителни 12,4 млн £, а Съндърланд да изгубят също 12,4 млн.

Работата е там, че задграничните приходи от тв права за Висшата лига растат по-бързо, отколкото домашните. Тенденцията най-вероятно ще се запази през следващите години.

В момента домашните канали, излъчващи Премиършип, носят на Лигата повече от 5 милиарда £. През 2012 г. приходите са нараснали със 70% за следващите три сезона, а през 2015 – с още 70%. Но Скай и БТ спорт едва ли ще увеличават толкова щедро сумите за следващите тригодишни пакети.

Обратно – чуждестранните права за излъчване на Висшата лига растат много активно, като напр. в Китай последният тригодишен пакет е струвал 10 пъти повече от предходния. Двойно са скочили и приходите от Бразилия и САЩ.

Понастоящем Премиършип има над 80 договора със задгранични чуждестранни компании. Те вече носят повече от 1 милиард £ на сезон, разпределяни между клубовете.

Когато през 1992 г. основателите на Висшата лига са определяли правилата, по които ще действат, те не са смятали обсъждането на международните права за съществено. Заради това тези правила действат до момента. Оригиналният замисъл е бил шампионите да получават приблизително два пъти повече от последния тим от разпределените домашни приходи, като чуждестранните постъпления се делят по равно.

Опасенията остават: ако нови пропорции при разпределянето на приходите някога влязат в сила, богатите ще стават по-богати, което ще наруши конкурентоспособността в Лигата. Ако статуквото се запази, тогава богатите винаги ще блъфират, а накрая могат и да успеят с плана си за отцепване на нещо като мегашампионат или ултра Шампионска лига, в която 20 отбрани тима ще играят на шампионатен принцип из целия континент.

Каквото и да се случи, ние сме Саутхямптън и ще подкрепяме Светците по телевизия, радио, интернет и във вестника – от Барселона до Брусарци. Сотон!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s