Нищо съществено

от четвъртък

След новината за преговори между Аякс и Светците за Душан Тадич, която избухна в сряда вечерта, четвъртъкът не донесе нищо съществено освен спекулации за ползите от Тадич или от парите за раздялата с него.

На Световното продължават тенденциите набедените за слаби отбори да противостоят на фаворитите със задружност и дисциплина. Няма как да не се отбележи епохалният успех на Хърватия над Аржентина, който в символичен план бележи най-официалното и окончателно отстъпление на Лионел Меси пред Кристияно Роналдо за приза топ световен играч. Помня годините, когато аржентинецът бе много по-ефективен, ако и еднакво зрелищен с португалеца. Сега обаче място за съмнения няма. Това е мондиалът на Кристияно, но кой ли си мисли, че националният му отбор може да стигне до финала? А от прогреса на португалците / Роналдо ние имаме много силна полза.

Решавам се да подхвана друг въпрос – за традиционното регистриране на пренебрежение към нашия борд. За пореден път на нашия сайт и в медиите, отразяващи глобалната фенска маса на Светците, се налага убеждение, че Лес Рийд и Ралф Крюгер спят, докато Жишен Гао алчно планира разнебитването на отбора за сметка на джоба си. Разбира се, аз не мисля по този начин и се чувствам длъжен да напомня няколко факта:

  • от ерата Либхер (или поне от завръщането ни в Премиършип) бордът действа бавно, но много последователно на трансферния фронт. Покупките пристигат късно, но със сигурност са добре обмислени. Естествено е, че винаги има изключения, но тук е важна основната тенденция.
  • още веднъж теза от миналия месец: преди да се доведе нов играч, бордът трябва да знае кои ще напуснат. Тази тактика не засяга само парите, а преди всичко функциите, които ще са нужни да се изпълняват от новите попълнения.
  • факт е: имали сме Карийо и Дани Освалдо, и Гастон Рамирес, и Вегард Форен. Но сме имали и Деян Ловрен, Тоби Алдервейрелд, Върджил Ван Дайк, Садио Мане… и все още имаме Райън Бертран. Добрите трансфери се изпипват до дупка. Изтървахме Мадисън, но светът е пълен с изненадващо добри футболисти.

Да не се лъжем: с евентуалното напускане на Тадич отборът ще претърпи сериозен ремонт отпред. Тадич не бе просто най-креативният играч в продължение на четири сезона. Той поглъщаше много тактически потенциал, който в известен смисъл блокираше пътя на други играчи около него – и в центъра, и по крилото, и на върха на атаката. Раздяла със сърбина обезателно ще означава промяна на офанзивната философия.

Логично е при слухове за напускане на Тадич и Буфал да се търси техен заместник. Но не бива да се забравя, че Джош Симс чука на вратата със страшна сила. Това е продуктът на академията, който може да се превърне в следващия хит на Саутхямптън.

Мачът между Сърбия и Швейцария от 21.00 ч. ще бъде натоварен с още повече въпросителни в графство Хампшър. Тадич срещу Шакири, т.е. имат ли те почва на Южния бряг. Останалото е търпение: трансферите ще дойдат. Дано само бъдат обмислени и балансирани. Сотон!

Вашият коментар