Лестър – Светците: 1-2

Цинично здравомислие

Победата е страхотна, но мачът бе повече от причудлив. Можахме да научим много неща за Ралф Хазенхютъл и Светците, както и да препотвърдим житейската максима за непредвидимостта на Премиършип.

Хаз излезе с това, което имаше на разположение. То бе оскъдно. И къдриците на Клод Пюел бяха наясно, че гостите му ще се бранят компактно и ще търсят бърза контра. Заради това трябваше хем да играем своето хоро, чиито стъпки са известни, хем да запазим елемента на изненадата. Пък тя дойде, сякаш не от нас!

И се започнаха едни подаръци! Не се изминаха 10 минути игра и Шейн Лонг бе фаулиран като по учебник в наказателното, тъй да се рече в идеалния център на неговия ъгъл! Бум – неочаквано, но закономерно 1-0. И не може да се каже, че дотогава и след това Светците не заслужаваха преднината си, защото с бързите си акции и пресметливост отзад дори се върнаха към нещо отдавна забравено – тяхата симпатичност. Приятни за окото те бяха за неутралния зрител, докато в първите 7 минути защитата не изневери на себе си: изневиделица се допускаха в недопустима близост противници или собствени грешки, които едвам не доведоха до сакатлък.

Алекс Макарти бе – донякъде изненадващо – възстановен под гредите и се постара да оправдае доверието. Но конкуренцията с Ангъс Гън дава отлични плодове, които проличаха най-ярко през втората част, когато Мака не се посвени да пробяга сериозно разстояние и успешно да избие летяща към опасна зона топка.

Имайки едно наум, че сакатлъкът е на сцепен косъм разстояние, защитата заслужава похвала за удържаното хладнокръвие. Датското момче Вестергард не може да укрие ръста си, та реши да се възползва от него. Яник расте с всяка среща и този път бе реален стълб. За избиване от голлинията пък трябва да се благодарим на съобразителния Беднарек. При все това отбраната ни продължава да изглежда съмнителна, поради което идването на опитен тартор в нея остава главен прерогатив.

При наличната ситуация офанзивното звено съзнаваше, че трябва да бъде свръхактивно, за да се постигне успех. И напук на статистиките, историите и установените привички, всичко тръгна по вода. Редмънд бе необикновено свеж и ефективен. Армстронг заслужава голямо поощрение за отличното пласиране, извеждане и няколкото прекрасни паса. Точно когато той се оказа критичното звено между средната линия и Лонг, шотландецът не избяга от отговорност!

Самият ирландец изработи своята футболна реабилитация, с която ще може да гледа гордо и съотборниците, и роднините си. За целта Лонги трябваше да прави това, което умее най-добре: да дърпа защитниците, да ги принуждава към грешки. А голът му, отново трудно вкаран, се превърна в неочакван, но перфектен подарък за всички със сърца на раета.

Най-големите овации обаче трябва да отидат за Ромеу и Уорд-Праус. Двамата знаеха, че обстоятелствата налагат да се превърнат на трикрили гардероби, и постепенно, но стабилно разширяваха обема и ефективността си. И издържаха на огромния натиск – не само физически.

Иън Валъри със сигурност има бъдеще на Сейнт Мерис. Но младостта тук изигра много лоша шега на отбора, макар че лично на него червеният картон ще му послужи като обеца на ухото. В един момент французинът попадна в превъзходна позиция за опитване на късмета за сляпа стрелба. Момъкът не само не стигна до удар, но му трябваше цяла секунда, за да осъзнае какво му се предоставя на тепсия. В следващия момент същият получава шанс да задържи на земята Марк Олбрайтън, за което бива моментално санкциониран. Младежът трябва да се научи кога да дава глас на импулсите си и кога да ги регулира, но това много рядко се получава с упражнения на сухо. Така Светците останаха с 10 души за полувреме и две минути.

И тук настъпи мигът на опознаването на истинския Хазенхютъл. Австриецът реши да не прави смени на полувремето – всичко това с двойна цел: а) да не се поддаде в надхитрянето с Пюел, и б) да принуди французина първи да изгърми със смените си. Без друго отборът започна с 5-ма защитници, сега щеше да продължава с четиричленен вал.

Второто, което учуди, но което доказа нрава на Ралф2, бе възприетата тактика през втората част: дръжте си топката, правете каквото искате, но до чист удар няма да ви пуснем. Играчите му бяха захапали тази философия, така че единственото предизвикателство бе дали играта на котка и мишка ще доведе до пропукване. С всяка измината секунда ставаше все по-ясно, че Лисиците ще вкарат и ще обърнат мача. Защото Хаз бе решил тази стратегия да се развива безотказно, без нито един компромис – никакво излизане в необмислена контра, никаква свободна инициатива за юруш. В последните минути владението на домакините бе стигнало до 87 срещу 13% през втората част. Но това не промени с нищо философията на вожда: изчиствай безкомпромисно, неуморно пращай в тъч, остави домакините да си гонят топката до центъра. Ние трябваше да останем непробиваеми, без значение какво гледат зрителите и какво е реномето на Висшата лига. Всичко това бе чудесно на теория, но невероятно за постигане като крайна цел. И ето че Хазенхютъл го постигна, макар той трудно да вярваше на очите си.

В интерес на истината, Хаз се е надявал, че голът на домакините ще се забави. Той падна веднага след влизането на Седрик и само приспеши обсадата на вратата ни. За щастие Лестър се огънаха точно когато най-малкото се очакваше такова нещо: Варди бе подвижен, но целият тим, оставен на собствените си възможности, се провали. Ударът е неизмерно по-сладък, защото до сега Клод Пюел неизменно вземаше скалпа на наследниците си в Саутхямптън. Към това се добавя и поражението през седмицата от Нюпорт, което носи огромен психологически натиск върху френския треньор и представящите се под възможностите си Лисици.

Накрая Ралф2 продължи да демонстрира защо е голяма работа. Той благодари на небето след последния сигнал и влезе на терена, за да прегърне всеки от възпитаниците си, като не пропусна и да аплодира публиката.

Това е: Ралф1 направи страхотен удар с привличането на Ралф2, като разголените до четирибуквие Светци показаха как се гради колектив. Особено съботната победа трябва да направи чудеса в психологическо отношение: съблекалнята, която изневиделица се напълни с толкова младежи (на пейката бяха и Симс, и влезлият за няколко секунди Галагър, както и „вече наложените“ Рамзи и Слатъри) навярно лети във въздуха. Ако не друго, Хаз показа как от нищо прави нещо. Кой би се надявал, че от гостуванията на Челси и Лестър ще вземем 4 точки…

Какво още научихме от мача?

1. ДУП показа как се бият дузпи. Силно и точно, та даже вратарят да пипне кълбото, то да влети там, където е било насочено. Евала.

2. Валъри и психиката на младежите: грешките на растежа са сериозни, но неминуеми. Ралф2 позволява такива грешки да се допускат на терена, стига да има откровено усилие. Учим се в движение и ще си останем такъв клуб – на учещи се в движение. Това е цената на клубовете с реноме на развиващи таланти.

3. Хаз призна пред Скай, че на полувремето в съблекалнята са обсъдили подробно плана. Идеята е била Седрик да влезе към средата на втората част, защото Хаз се е надявал, че при следващ фаул Валъри ще се размине само с предупреждение. Уви, корекции в плана се правят, но и този път Хаз удържа.

4. Когато играеш рационално, принудаваш съперника сам да прави грешки. От нищото вкарахме два страхотни гола, които си бяха чисти подаръци. Но закономерни такива.

5. Ралф2 не се свени да играе цинично-здравомислено. Когато нападаме, правим го ефективно. Когато се браним, всички влизаме в роля. Какво ще кажат зрителите, как ще изглежда статистиката – няма значение. Важното е отборният дух да доведе до целта.

6. Противно на всяка логика, но Хаз успява в плановете си. Направи го и срещу Лестър при невероятни обстоятелства. Крайното владение на топката в целия мач е 72-28%. Надали отбор с 10 души е изглеждал толкова подканващ опонентите си към атака. Хаз е умен, а и му върви. Дано тази комбинация се запази колкото се може по-дълго на Сейнт Мерис. Все още сме проект в замисъл, като усвояването на футболен опит ще става в движение. Но все напред и нагоре!

Какво ни очаква? Два дни за обмисляне на стратегия срещу Дарби Каунти в преиграването за Купата. Няма съмнение, че в сряда ще видим много младежи. Паралелно с това се готвим за приемане на Евъртън, което ще стане в приповдигнат дух и с надежда за завръщане на цяла сюрия титуляри. Сотон!


ИГРАТА: 18 прогнози: 5 единици, 6 хикса, 7 двойки. Най-популярна прогноза: 1-2 (три пъти). Цели трима души печелят по 3 точки, което води до сериозни размествания в класирането.

Временно класиране на 12 януари 2019 след 2-1 като гости на Лестър в 26. мач за Светците този сезон:

1. Христо Петров 16
2. Огнян 15
3. Любомира 14
Л Атанасова 14
5. Камен 13
Ивайло Дойчев 13
7. Константин Костадинов 12
giti78 12
9. danielpavlov74 11
10. И Александров 9
Илиян 9
Красимир 9
13. Ивайло Дончев 8
14. Стефан Великов 7
Димитър Цанев 7
Иван Попов 7
17. Юлиян 5
18. Ярослав 4
­­­­­­­19. Христо Ненов 2
20. Васил Попов 1
21. Красен

 

Реклами

6 мнения за “Лестър – Светците: 1-2

  1. Предлагам федерацията да ни накаже без домакинство и до края на сезона да играем само като гости! Ако не знаят да обменят опит с БФС- могат да научат много!

  2. Гостуването на Акрингтън за ФАК е изтеглено по обяд, така че и него ще гледаме по телевизора. Иначе, Христо е прав. Следва зашеметяваща серия от важни мачове в А група, и току виж – може да се окажем с 40 точки за Първи март.
    Евертън д, Палас д, Бърнли г, Кардиф д, Арсенал г, Фулъм д.
    Аз ги смятам 5 победи и 1 равен = 16 точки.

  3. Според мен „грешното решение“ на съдията (неотсъждането на чистата дуспа в 23мин.) изнерви Валери.Малко след това блъсна Мадисън до тъча и се сдърпаха.После блъсна перуката и аут.Но всичко това благодарение на Съдийката.

  4. А,не перуката,друг изблъска.Перуката,друг изблъска.Перуката беше наблизо .Пък тяхния гол какъв калитарски,все едно топката се удари в дърво.Пази Боже .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s