Светците – Нюкясъл: превю

теорията е едно, практиката – друго.sms-press1

Посланието на Куман след Лестър е било: Запазете концентрацията си до края на сезона. Всеки мач е непредсказуем.

Освен че в събота ще излезем срещу традиционно силен отбор от Премиършип, който се е запътил към безславно отпадане, статистиката сочи, че от създаването на Висшата лига именно Саутхямптън са отборът, спечелил най-много точки и вкарал най-много голове срещу Нюкясъл.

Свраките са в миша дупка и по всичко изглежда, че дори Рафа Бенитес няма да съумее да ги извади оттам. Но статистиките и парите се превръщат в страничен фактор, когато става дума за Премиършип. Да не говорим пък за настоящия сезон…

На теория в оставащите си 6 срещи Светците ще се изправят срещу един от най-леките съперници (другият е Астън Вила отново на Сейнт Мерис). На практика това може да се окаже мачът, който ще осъди северняците на отпадане, което при наличните им финансова мощ и фен-база ще бъде позорно.

Каквато и схема с конкретни играчи да избере Рафа Бенитес, Нюкясъл ще разчитат на изключителна хитрост, да не кажем късмет, за да вземат точки от Сейнт Мерис. Силни са надеждите, че за мача в защитата им ще се завърне Колочини.

Що се отнася до Светците, твърдият титуляр Стивън Дейвис няма да играе, което освобождава допълнително място в средата на терена. Ще бъде интересно да се предугади дали то ще бъде заето от човек с по-дефанзивни функции (според мен това ще е Джейми Уорд-Праус), или ще се рискува с още по-масирана атака.

Добрата новина е, че Шейн Лонг ще бъде наличен за селекция. При предвижданите атаки на Нюкясъл и светкавичните преливания от отбрана в контри, присъствието на летящия ирландец е повече от добре дошло за нас.

С изключение на Стив Дейвис и все още възстановяващият се Флорин Гардос, Куман ще разполага с пълен състав, което допълнително стимулира конкуренцията в отбора.

Като цяло Светците трябва да гледат към всяка от оставащите шест срещи до края поотделно, или както Седрик каза по-рано през седмицата: всеки мач ще бъде като турнирен финал. Ако Светците запазят мотивацията и концентрацията си на нивото, с което излязохме срещу Лестър, тогава можем да победим абсолютно всекиго в Лигата. Още повече че различните ни опоненти през април и май имат разнородни дразнители, които да отвлекат вниманието им от Премиършип. Заради това здравословна победа срещу Нюкясъл е най-добрият трамплин, който ще ни накара да забравим раните от Лестър и ще ни постеле добра основа за щурмуване на челните позиции. Всичко извън трите точки ще бъде пропуснат шанс за Светците.

Лек бонус за Саутхямптън е и избирането на главния съдия – Робърт Мадли. Той е недолюбван от Свраките през тази кампания заради няколкото неблагоприятни за тях отсъждания. Като грешка от ФА бе отсъдено например решението на Мадли да даде червен картон на Колочини в северното дерби срещу Съндърланд, вследствие на което наказанието на аржентинския защитник бе отменено. Така или иначе Мадли е възприеман като черна котка за Свраките.

Не отстъпвам от твърдението си, че въпреки редовните приливи и отливи през настоящия сезон, Саутхямптън разполагат с рядко талантлива формация. Главният проблем не е кадрови или тактически, а в поддържането на хъса. Сотон!

15 thoughts on “Светците – Нюкясъл: превю

  1. няма как с 2 победи и един Х като гост да останеш в лигата пък и Рафата не е за тази работа(да спаси отбора) Southampton – Newcastle United 5-0

  2. Анонимен, моля подай си името (с други думи, Иване, моля потвърди самоличността си).

  3. За мен мача има и друг аспект: ако Свраките прекрачат прага на Чемпиъншип, все си мисля че Ашли ще тръгне да кешира и ще разпродаде добрите играчи като Вайналдум, Янмаат, Сисоко, Перез, Крул. Въобще, все хора които Куман може да привлече при Светците. Така че дано бием и помогнем на Рафа Бенитес да почервенее още повече на тъч линията…

  4. Саутхямптън – Нюкясъл 2:0

  5. Саутхямптън – Нюкясъл Юнайтед – 3:0

  6. Край на прогнозите: 10 участници в този кръг. Сотон!

  7. Веднага след мача кратък коментар: много, много добро първо полувреме. Над всички бяха Лонг и Мане. Мане изигра един много добър мач на поста атакуващ халф, което не му попречи в края на мача да сбърка две-три чисти топки пред вратата на Свраките. Нюкасъл играха пределно слабо-те ментално вече не са в Премиер Лийг и това е ясно. Чудо и много късмет може и да ги спаси. Иначе второто полувреме, пак имахме периоди на колебания и несигурност, но това вече е минало. Напред към следващия мач!

Вашият коментар