Какво стои пред Бертран?

Позитивна версия.

Райън Бертран не скри разочарованието си от отпадането му от националния състав на Англия. За това Гарет Саутгейт си има видими причини, но Бертран е в пълното си право да се чувства пренебрегнат и несправедливо отхвърлен.

В Дейли мейл Райън потвърди, че всякакви приказки за напускане на Саутхямптън си остават клюки. Това не означава, че той няма да пожелае да напусне в случай на действителна оферта. Засега обаче е сигурно, че Бертран мисли бъдещето си при Светците без да натиска за трансфер в по-голям клуб, какъвто едва ли ще попита за услугите му.

Лично за Райън бъдещето със сигурност не изглежда толкова зле. Безспорно е, че той се чувстваше некомфортно при Маурицио Пелегрино. Всичките му професионални качества бяха на лице, но хъсът липсваше в огромна част от случаите. По-лошото бе, че на моменти изглеждаше, че Райън напълно съзнателно не си дава зор. А такова впечатление може да настрои феновете срещу теб за един миг.

Ето обаче че Саутгейт прекъсна надеждите на нашето момче за национална кариера. Опцията за успешен голям турнир и евентуален трансферен удар се изпариха за минути. Райън със сигурност е изпитал голям шок. Добрата страна на медала е, че този емоционален удар дойде по време на отпуската и Райън ще може да се адаптира към ситуацията, преглъщайки разочарованието.

Всъщност какво му остава на Бертран в обозримо бъдеще? Да си върне хъса и да се чувства щастлив в Саутхямптън така, както се е чувствал през изтеклите 4 години. Човекът разполага с безценен опит, а мениджър с агресивен стил може само да го галванизира.

За нас остава главният въпрос: дали липсата на хъс у Райън бе продиктувана от разочароващия Пелегрино и мотивация за трансфер, или от други фактори, например от лично естество? На 5 август той ще навърши 29 години, което е навлизане в зрялата футболна възраст. Твърде рано е да се мисли за естественото гаснене на таланта, когато тялото не слуша главата ти. Напротив – Райън трябва да преоткрие мотивите за вдъхновение при Светците, за да произвежда максимума от себе си.

Вярвам, че Райън Бертран е барометърът в нашия отбор от два сезона насам. Когато проличи желание у него, целият отбор съумява да се оттласне от посредствеността. През изтеклата година обаче много крещящо липсваха набезите му по фланга. Имаше цели мачове, в които той изобщо не помисляше за рейд. Остава да се чудим дали това е следствие от указания на Пелегрино или от индивидуална незаинтересованост.

Друг проблем, който сме дискутирали тук, засяга лошата сработка между Райън и Нейтън Редмънд. През изтеклите два сезона останах с впечатление, че двамата трудно се понасят (може би още от съблекалнята). В последните мачове при Хюз обаче Бертран и Редмънд показаха, че не само могат да комбинират помежду си, но и се поздравяваха искрено при успешните акции.

Продължавам да мисля, че Райън е топ професионалист, който е класи над нехайството и моментните настроения. Ако реши да остане при Светците, той може да предложи много полезни опции. Ако ли пожелае да се махне след четири години лоялна служба, всичките ни надежди ще бъдат насочени към Таргет и Макуин. Сотон!

1 thoughts on “Какво стои пред Бертран?

  1. Аз по – скоро си мисля, че Бертран ще остане. На 29 години, без Световно…..-перспективите пред него са по – скоро да изиграе още един-два сезона на ниво в Англия и после в…..Китай, за парички!!! Това е. При това положение, не виждам кой отбор от Топ 6 ще му гласува доверие на Бартран за титуляр или пък защо някой да го вземе на 30 години, с висока заплата на резерва!?!?! Няма логика. Бертран го виждам в отбора през следващия отбор. За мен най-вероятно при това положение ще продадем Таргет. Въпрос към Камен: Камене, предлагам малко офтопик да пуснем една тема за Световното по футбол да може там, макар и оффтопик да си кажем през първенството какво ни е направило впечатление и т.н. Поздрави.

Вашият коментар