Къде е защитата

и пак за Дарби Каунти

От изказвания на фенове, гледали мача в събота, може да се разбере, че Хюз е опитал да експериментира с тактическите постройки.

Първата част е била в традиционната за Спарки 5-3-2 или 3-4-2-1, като в нападение Мои и Редмънд по-скоро са се движили зад острието Остин.

Второто полувреме е донесло превключване към 4-5-1 с въвеждането на Яник Вестергард.

Независимо от схемите и пробите, Светците при всички случаи са изглеждали некоординирани, безидейни и отварящи солидни пространства пред съперника.

Вярно е, че Дарби са по-напред в подготовката си, защото техният сезон започва седмица по-рано, но е показателно, че при Клод Пюел и Маурицио Пелегрино летните ни контроли също показваха тревожна безидейност, която смятахме, че някак ще бъде естествено коригирана.

Най-тревожният момент обаче остава. За мен това не е въпросът кой ще вкарва головете, а какво ще правим в защита? Изглежда безспорно, че твърдият титуляр в средата ще бъде Вестергард. Оттам насетне все по-силно се налага нуждата от опитен партньор, какъвто може да бъде Мая Йошида. При схема с трима бранители има да се чудим кой може да бъде най-нерисков измежду Стивънс, Хьод и Беднарек. За момента броят централни защитници изглежда достатъчен, но количеството не може да се превърне в качество за два месеца.

Опираме до зрелостта, която Стивънс едва ли е добил, а очакваното окопитване и израстване на Уесли Хьод надали ще се случи за една година на Сейнт Мерис. От показаното до момента Ян Беднарек дава най-видими сигнали за напредък, но нито един от тримата – да си кажем честно – не вдъхва доверие за титулярен бранител в Премиършип.

Тук са налице два елемента, които ще характеризират сезона ни: дали Спарки е петимен да използва крайни бранители (Таргет, Бертран, Макуин) като част от централната тройка. Вторият засяга вероятността да се закупи още един защитник. При всички случаи за мен дефанзивното звено продължава да бъде най-невралгично в отбора. Още преди старта ми се струва, че се обричаме на губеща позиция заради струпването на неподходящи хора за този най-прецизно дефиниран пост. Дано се лъжа. Сотон!

3 thoughts on “Къде е защитата

  1. Да не бързаме с изводите, въпреки, че третият гол е дошъл след грешка на Вестергард. За мен, е много вероятно сезонът да започне следната формация в защита: десен халф-бек-уорд-прауз, ляв халф-бек-таргет, централни защитници: Вестергард-йошида-хьодт. Седрик и Беднарек ще набират тепърва физ.подготовка. Рано е да отписваме отбора и защитата. Нападението по тази логика също не даде особени надежди в този мач. Спарки си знае работата.

  2. Галахър отива в Сток за 7 млн.;вече започвам да се отчайвам, въпреки,че съм оптимист.

  3. Точно така,но все пак изкr,аха уникаlен нападатеl,овните

Вашият коментар